Dayana Mendoza je postala 57. zmagovalka lepotnega izbora za Miss Universe 2008. Foto: Reuters
Dayana Mendoza je postala 57. zmagovalka lepotnega izbora za Miss Universe 2008. Foto: Reuters
Finalistke Miss Universe
Vseh deset finalistk letošnjega izbora za mis Universe. Foto: EPA
Dayana Mendoza
Takšen pa je bil odziv Venezuelke v trenutku, ko je izvedela za zmago. Foto: Reuters

Izbor najlepše v "vesolju" je potekal ob osmih zjutraj po lokalnem času, zato so ga gledalci v ZDA lahko v neposrednem prenosu spremljali v najbolj gledanem nedeljskem terminu.

Mendoza v otroštvu ugrabljena
A to predstavnici ZDA vseeno ni prineslo zmage. Ta je nič kaj presenetljivo odšla v roke mlade Venezuelke, ki je tudi pred finalnim izborom veljala za največjo favoritko, saj je bila na prvem mestu na stavnicah. Zmagovalka Dayana Mendoza je bila v svojem otroštvu ugrabljena, zato pravi, da jo je ta izkušnja naučila obnašanja pod pritiskom.

Venezuela je tako dobila že svoj peti naziv Miss Universe v zgodovini. Prva spremljevalka je postala Taliana Vargas iz Kolumbije, naziv druge spremljevalke pa je osvojila Marianne Cruz iz Dominikanske republike. Posebni nagradi pa sta dobili še Rebeca Moreno iz Salvadorja za mis simpatičnosti, in Tajka Gavintra Photijak za najboljši nacionalni kostum.

Preklestvo predstavnic ZDA?
Pritisku pa je podlegla predstavnica ZDA, mis Texasa Crystle Stewart, ki je ob enem od izhodov doživela neprijeten pripetljaj. Svojo z nakitom okrašeno večerno obleko je namreč pohodila in se "zvalila" po tleh. A je hitro vstala, si zaploskala in se z največjim mogočim nasmehom sprehodila do konca in nazaj.

Ironija je v tem, da se je podobna nesreča zgodila tudi lanskoletni predstavnici ZDA na izboru za mis Universe, Rachel Smith. Tudi takrat ji je zmanjkalo tal pod nogami in pristala je na zadnjici.

V finalu brez Slovenke in gostiteljice
Predhodna komisija je med 80 misicami, ki so v tej azijski državi preživele ves mesec, izbrala 15 kandidatk, izmed katerih se jih je 10 uvrstilo v veliki finale. Zadnjih deset finalistk: mis Kosova, mis Avstralije, Španije, Mehike, Kolumbije, ZDA, Dominikanske republike, Rusije, Italije in mis Venezuele.

Trump znova na čelu komisije
Strokovnjaki (ali pač le vplivneži), ki so izbrali naslednico Japonke Rijo Mori, so letos bili: ameriški nepremičninski mogočnež Donald Trump, modni oblikovalec Roberto Cavalli, filmska igralka Nadine Velazquez, mis Universe leta 2004 Jennifer Hawkins, vizažist Louis Licari in domači podjetnik Joint Nguyen.

57. izbor sta povezovala ameriški humorist in TV-voditelj Jerry Springer, ki je poskrbel za veličasten prihod na motorju, in nekdanja "spajsica" Mel B.

Domov bo odšla "otovorjena"
Zmagovalka, ki bo eno leto potovala po svetu in skušala pokazati čim več dobrodelnosti, je za nagrado dobila 120.000 ameriških dolarjev vredno krono, denar, več nagrad pokroviteljev in razkošen apartma v središču New Yorka, poleg tega pa bo lahko v času svojega "kraljevanja" eno leto brezplačno potovala po svetu.

Vietnam na lepotnem zemljevidu
Dogodek je gostilo letovišče Diamond Bay, ki so ga zgradili v manj kot letu dni, vietnamska elita pa je za najboljše vstopnice odštela kar 1.800 dolarjev. Vietnam je močno lobiral za to, da bi postal prireditelj tekmovanja, ker se je izkazal, pa bo prav pri njih leta 2010 potekal tudi izbor za mis sveta.

A. P./J. S.