Japonko Rijo Mori so v Ciudadu de Mexicu izbrali za Miss Universe 2007. Foto: EPA
Japonko Rijo Mori so v Ciudadu de Mexicu izbrali za Miss Universe 2007. Foto: EPA
Izbor za Miss Universe
V najlepši peterici letošnjega izbora za Miss Universe so Japonka, Brazilka, Venezuelka, Južnokorejka in Američanka. Foto: EPA
Tjaša Kokalj
Tjaša Kokalj je bila med 15 najlepšimi.
Izbor za Miss Universe
Lepotice so se predstavile tudi v kopalkah, potiskanih z živalskimi vzorci. Foto: EPA
Protesti ob izboru za Miss Universe

Morijeva je 56. zmagovalka tega lepotnega tekmovanja, za katerega ima od leta 1996 licenco mogotec Donald Trump. Prva spremljevalka črnolase Morijeve je 22-letna Brazilka Natalia Guimaraes, druga spremljevalka pa Ly Jonaitis, 21-letnica iz Venezuele. Japonski baletki je 250.000 dolarjev vredno krono na glavo posadila lanska zmagovalka Zuleyka Rivera iz Portorika.

Kdo so bile finalistke?
Za naslov se je letos potegovalo 76 lepotic, preostale finalistke pa so bile Micaela Reis iz Angole, Puja Gupta iz Indije, Honey Lee iz Južne Koreje, Rosa Maria Ojeda iz Mehike, Xiomara Blandino iz Nikaragve, Flaviana Matata iz Tanzanije in Rachel Smith iz ZDA. Mis simpatičnosti je postala 20-letna Kitajka Ningning Džhang, mis fotogeničnosti pa 22-letna Anna Theresa Licaros s Filipinov.

Odzivi slovenskih lepotic na Tjašin uspeh.

Tjaša Kokalj med petnajsterico
Odlično se je v Mehiki odrezala tudi slovenska lepotica Tjaša Kokalj, ki je prišla med najlepših petnajst. Petnajsterico dopolnjujejo še Čehinja, Ukrajinka, Tajka in Danka. Zanimiv je tudi podatek, da med najlepšo deseterico ni bilo niti ene Evropejke, med najlepšo petnajsterico pa so bile štiri, med njimi tudi svetlolasa Slovenka.

Osrečila babico in očarala Trumpa
Morijeva, ki že od otroštva pleše balet in je doma iz vasice blizu gore Fuji, je po zmagi povedala, da je s tem presegla sanje svoje babice. Ta si je želela, da bi Rijo postala mis Japonske. Morijeva, ki je druga Japonka, ki je osvojila naslov Miss Universe - daljnega leta 1959 je zmagala Akiko Kojima -, bo v letu svoje "vladavine" potovala po svetu in se zavzemala predvsem za odpravo revščine in bolezni. Donald Trump je o Japonki povedal: "Je izredna šampionka in osupljiva ženska."

"Naučila sem se, kako biti vedno srečna, potrpežljiva in optimistična. To je tisto, kar hočem naučiti naslednjo generacijo," je Japonka povedala v intervjuju pred tekmovanjem in dodala: "Od začetka imam velike upe in trdno sem odločena, da te sanje postanejo resničnost." Po zmagi pa je Rijo, ki želi nekoč odpreti plesno šolo v Tokiu, izjavila: "Stara sem 20 let in zelo vznemirljivo se mi zdi vse, kar bom pri teh letih lahko naredila v dobro družbe."

Letos izjemno veliko škandalov
Izbor za Miss Universe letos nikakor ni minil mirno. Predstavnica Švedske, 20-letna Isabel Lestapier Winqvist, je zaradi pritiska švedskih feministk odstopila od tekmovanja (organizator švedskega tekmovanja, Panos Papadopulous, je pojasnil, da izbor ponižuje ženske in da je "obremenjeno z nizi škandalov"). Skupina Mehičanov je izžvižgala predstavnico ZDA, saj Mehičani severnim sosedom očitajo sovražno ravnanje z imigranti. Ko se je mis ZDA v finalnem večeru sprehodila v večerni obleki, ji je mimogrede še grdo spodrsnilo. Mis Mehike je morala zamenjati obleko, potem ko se je izkazalo, da so na njej naslikani motivi trpljenja cristerosov, katoliških kmetov, ki so v 20. letih prejšnjega stoletja poskušali zrušiti mehiško vlado. Mis Jamajke, Zahra Redwood, je presenetila z dreadlocksi in vznemirjala z majico, na kateri je bila slika Boba Marleyja, mis Tanzanije pa je razburila z obrito glavo.

Protestniki izbrali tudi mis marihuane
Nekaj ur pred tekmovanjem so protestniki v Ciudadu de Mexicu na "lažnem" lepotnem izboru v središču mesta izbrali mis marihuane, mis seksualnega zdravja, mis človekovih pravic in druge misice, ki so imele lente, popisane z nespodobnimi gesli. Protestniki so izbor pospremili z vzklikanjem: "Lepa ali grda, ženska ne sme biti predmet!"

Izbor za Miss Universe četrtič gostoval v Mehiki
Prenos tekmovanja za Miss Universe si je v Nacionalnem avditoriju v Ciudadu de Mexicu ogledalo 10.000 ljudi, televizijski prenos pa naj bi spremljalo približno 600 milijonov gledalcev po vsem svetu. Tekmovanje za Miss Universe so prvič organizirali leta 1952 v Long Beachu v Kaliforniji. Najlepšo v vesolju so tokrat že četrtič izbirali v Mehiki.