Crystal Renn, ki je sodelovala z največjimi modnimi oblikovalci, v svoji avtobiografski knjigi pripoveduje, kako se je spopadala s krutim modnim svetom. Foto: Sun
Crystal Renn, ki je sodelovala z največjimi modnimi oblikovalci, v svoji avtobiografski knjigi pripoveduje, kako se je spopadala s krutim modnim svetom. Foto: Sun
Cyrstal Renn
Rennova je dejala, da je bila na robu smrti, saj je tri leta komaj kaj dala v svoja usta, jedla je le solato in pila dietno kokakolo. Foto: mirror

Prva obilnejša manekenka, ki se je pojavila v vseh mednarodnih različicah revije Vogue, je kot 14-letni obetavni model spoznala kruto resnico, da mora izgubiti kar tretjino svoje teže, če želi uspeti, kar jo je pripeljalo do vrste prehranjevalnih motenj.

Prvi pogoj agencije, ki jo je želela vzeti pod svoje okrilje, je bil, da mora shujšati najmanj osem kilogramov: "Želela sem postati model, to je bila priložnost, da pustim slabe stvari za sabo. Nehala sem jesti, ker je bila to moja vstopnica za boljše življenje." Rennova je dejala, da je bila na robu smrti, saj je tri leta komaj kaj dala v svoja usta, osem ur na dan pa je preživela v telovadnici.

"Zdaj sem prava ženska"
Kljub izgubljenim kilogramom so pri agenciji vedno znova zahtevali, naj izgubi še kakšen dodaten kilogram, a je bilo Cyrstal sčasoma tega dovolj, zato se je odločila, da bo odšla v drugo, prav tako uspešno smer. Znova je pridobila kilograme, začela bolj zdravo jesti in postala je uspešna manekenka z oblinami.

"Ko pogledam slike iz suhega obdobja, vidim nekoga, ki je umiral, tako fizično kot psihično. Nisem dojemala, kaj se mi dogaja," je priznala Crystal, ki je dodala, da je z zdravim prehranjevanjem postala prava ženska.

"Idealne številke so neumnost"
Danes nosi konfekcijsko številko 42 in, kot pravi sama, privlači več moških pogledov kot takrat, ko je bila vitka: "Danes govorijo, da nisem dovolj močna, da bi bila model z oblinami. Ali ni to enako kot takrat, ko sem morala biti vedno bolj suha? Kdaj se bo to končalo? Moja številka ne bi smela biti pomembna, nehajmo s temi idealnimi številkami, to je neumnost."