Nipsey Hussle. Foto: AP
Nipsey Hussle. Foto: AP

O Ericu R. Holderju so julija po večmesečnem sojenju odločili, da je kriv umora in po dveh obtožnicah poskusa naklepnega uboja dveh mimoidočih, ki sta bila ranjena v streljanju pred Husslovo trgovino z oblačili v južnem Los Angelesu. Sprva so predvidevali, da se je incident zgodil zaradi vpletenosti v kriminalne tolpe, pozneje pa so policisti sporočili, da naj bi šlo za osebne zamere.

Poklon oboževalcev priljubljenemu raperju. Foto: AP
Poklon oboževalcev priljubljenemu raperju. Foto: AP

Sodnik višjega sodišča je v sredo razglasil Holderjevo kazen od 60 let zapora do dosmrtne ječe, potem ko je zaslišal enega izmed Husslovih prijateljev in prebral pismo Holderjevega očeta. Holder, ko so mu prebrali kazen, ni reagiral.

Njegov odvetnik je za ABC News povedal, da se namerava pritožiti na sodbo: "Vedno bo težko glede na odmevne okoliščine v zvezi s primerom."

Tožilci so med sojenjem za umor dejali, da je bil napad premišljen, medtem ko je Holderjeva obrambna ekipa trdila, da je šlo za hipno odločitev, ki so ga izzvale govorice, da raper sodeluje s policijo.

Zvezdniki in oboževalci pretreseni zaradi raperjeve smrti
Pravo ime Nipseyja Hussla je bilo Ermias Asghedom. Odraščal je v Los Angelesu in bil v najstniških letih del ulične tolpe. Odprl je trgovino Marathon Clothing kot način vlaganja v svojo skupnost – ulico je tako iz neperspektivnega dela mesta spremenil v drobnoprodajno zaposlitveno središče svoje modne znamke Marathon Clothing.

Pred smrtjo se je obrnil tudi na losangeleško policijsko upravo, da bi razpravljali o načinih za pomoč pri preprečevanju nasilja tolp v soseski, piše britanski BBC.

Raper je leta 2020 prejel dve posthumni glasbeni nagradi grammy za najboljšo rapersko izvedbo in najboljše sodelovanje v kategoriji raperske pesmi. Dobil je tudi zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih.

Raperjeva smrt je na družbenih omrežjih sprožila veliko odzivov, tudi med zvezdniki. "To je tako nesmiselno! Pretresena sem," je takrat tvitnila pevka Rihanna. Glasbenik Pharrell Williams se je Husslu poklonil z besedami, da je bil "pozitivna sila, ki je navdihovala milijone".