61-letni Penn je na Twitterju objavil fotografijo, na kateri hodi po cesti, polni avtomobilov, stoječih v koloni. Na rami ima nahrbtnik, v rokah pa kovček. Ob fotografiji je zapisal: "Z dvema kolegoma smo prehodili nekaj kilometrov do poljske meje, potem ko smo avto pustili nekje ob cesti. V skoraj vseh vozilih, ki jih lahko vidite, so samo ženske in otroci. Večina nima s seboj nobene prtljage, avto je vse, kar jim je ostalo."

Njegova predstavnica je v ponedeljek sporočila, da je Penn "zapustil Ukrajino in da je na varnem". Drugih podrobnosti ni navedla.

"Zgodovinski dokaz poguma"

Penn je bil v Kijevu tudi prejšnji četrtek, ko je Rusija začela invazijo na Ukrajino. Udeležil se je tudi novinarske konference ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, saj je snemal material za dokumentarec o rusko-ukrajinski krizi.

"Sean Penn je med tistimi, ki Ukrajino podpirajo v sami Ukrajini. Naša država mu je hvaležna za takšen pogum in iskrenost," je takrat zapisal urad Zelenskega. Dodali so, da je Penn pred začetkom spopadov opravil več pogovorov z ukrajinskimi politiki in vojaškimi generali pa tudi z novinarji. Prvič je v Ukrajino s tem namenom prišel novembra lani.

Penn, ki je dobil oskarja za vlogi v filmih Skrivnostna reka in Milk, je prejšnji teden v izjavi zapisal tudi, da so Ukrajinci "zgodovinski dokaz poguma", državo pa označil za "primer sanj po demokraciji". "Če bomo pustili, da v tem boju ostanejo sami, bomo kot Amerika izgubili dušo," je še zapisal.

Vpleta se v dogajanje po svetu

Penn je poleg igralskih in režiserskih dosežkov znan tudi po svojem političnem aktivizmu in sodelovanju v različnih humanitarnih projektih. Tako je pomagal tudi žrtvam orkana Katrina, potresa na Haitiju in poplav v Pakistanu. Pred leti je prišlo tudi na dan, da je na skrivaj posnel intervju z mehiškim mamilarskim kraljem Joaquinom "El Chapom" Guzmanom, ko je bil ta na begu pred policijo.