Van Halen velja za enega največjih kitarskih virtuozov vseh časov. Foto: AP
Van Halen velja za enega največjih kitarskih virtuozov vseh časov. Foto: AP

Eno bizarnejših zgodb zgodovine rokenrola so oboževalci pokojnega Eddija Van Halena lahko podoživeli v fotoknjigi Eruption in the Canyon: 212 Days & Nights With the Genius of Eddie Van Halen, ki je izšla oktobra lani ob drugi obletnici smrti legendarnega kitarista. Leta 2001 po odhodu Wesa Borlanda, so člani zasedbe Limp Bizkit mrzlično iskali novega kitarista, a so za kratek čas na to pozabili, saj se jim je ponudila priložnost, o kateri številne skupine lahko samo sanjajo – sodelovanje z ikoničnim Van Halenom.

Pevec nu metal skupine, Fred Durst je pokojnega kitarista domnevno spoznal na neki zabavi, kjer je eden izmed takratnih producentov skupine omenil možnost sodelovanja. Durst je takrat idejo pograbil z obema rokama in dejal: "To bi bilo res smešno, najboljši kitarist vseh časov bo igral z najslabšo skupino." Van Halen je le skomignil in pritrdil.

Sčasoma so res začeli sodelovati. Kmalu po srečanju je kitarist igral s skupino v Beverly Hillsu, kjer je takrat živel Durst. Van Halen je dokaj hitro obžaloval sodelovanje, pozneje je povedal, da se je "počutil kot akademik vrtcu". Povrhu vsega pa naj bi glasbo hitro nadomestilo kajenje marihuane. Ker kitarist nad tem ni bil navdušen, je zapustil Beverly Hills, a v naglici pri Durstu pozabil nekaj svoje opreme. Naslednji dan je Van Halen skušal poklicati Dursta, da bi prišel po svoje stvari, a ta na njegove klice ni odgovarjal. Počakal je še en dan, nato pa se je odločil, da stvari vzame v svoje roke.

"Kje za vraga so moje stvari?"

Avtor knjige Eruption in the Canyon: 212 Days & Nights With the Genius of Eddie Van Halen, Andrew Bennett, je o dogodku zapisal: "Eddie je na vojaški dražbi kupil bojno vozilo z držalom za avtomatsko orožje, kar je nezakonito. S tem vozilom se je odpravil čez Los Angeles do Beverly Hillsa in ga prižganega parkiral pred Durstovim domom. Sestopil je brez majice, z lasmi, spetimi v čop, oblečen v kavbojke, ki jih je na pravi višini držala vrv, in vojaške škornje, oblepljene z lepilnim trakom. V roki je držal pištolo."

Ko je Durst odprl vrata, mu je kitarist skupine Van Halen ob čelo prislonil strelno orožje in vprašal: "Kje za vraga so moje stvari?" Pevec se je le nemo obrnil in začel kričati na svoje zaposlene, naj Van Halenu vrnejo njegovo opremo.