Verjela je, da mora človek okusiti vsak trenutek in ničesar imeti za samoumevno. Foto: EPA
Verjela je, da mora človek okusiti vsak trenutek in ničesar imeti za samoumevno. Foto: EPA

Ameriška ikona Betty White bi 17. januarja praznovala 100. rojstni dan. Ker je 31. decembra 2021 umrla, se je prvotno praznovanje rojstnega dne igralke preobrazilo v poklon njenemu življenju in karieri. Tako so v več kot 900 kinematografih en dan predvajali nov dokumentarec Betty White: A Celebration, sprva naslovljen Betty White: 100 Years Young. "Hvaležna sva za več desetletij radosti, ki jo je prinesla vsem," sta dejala ustvarjalca filma Steve Boettcher in Mike Trinklein v upanju, da bi film vsem, ki so jo imeli radi, zagotovil posebno izkušnjo način, da praznujejo življenje nacionalnega zaklada.

Enajst dni pred smrtjo je Betty White, ki se je na malih zaslonih prvič pojavila leta 1939, tudi posnela uvod v dokumentarni film. Ta naj bi bil poklon oboževalcem, ki bi se udeležili praznovanja 100 let, ki jih je preživela na Zemlji. "Želela bi se vam zahvaliti, ker ste prišli na mojo zabavo," je dejala v posnetku, ki ga je ustvarila v svojem losangeleškem domu. "Prav tako bi se vam rada zahvalila za vso podporo, ki mi jo dajete," je še poudarila komičarka v svojih zadnjih besedah javnosti. Želela je, da bi si jo zapomnili kot optimistko. Kljub številnim ponudbam za nakup pa videa Boettcher in Trinklein ne mislita prodati in javno objaviti.

Na dan snemanja je sicer nastala tudi ena izmed njenih zadnjih fotografij. Na njeno uradno stran družbenega omrežja Facebook jo je v znamenju 100. rojstnega dne objavila njena asistentka Kiersten Mikelas. "Mislim, da je to ena izmed njenih zadnjih fotografij. Žarela je, bila je zelo lepa in vesela," je zapisala ob fotografiji in dodala, da je bila zaradi rojstnega dne in snemanja navdušena, poroča Entertainment Weekly.

Živali so v njenem življenju igrale veliko vlogo

"Hotela je, da ljudje vidijo, da je še vedno živa in vesela. Želela je tudi priložnosti, da se iz dna srca zahvali ljudem, ki so jo vse življenje podpirali," je še napisala v objavi in dodala, da je bilo veliko govora o tem, katere živali ji bo pripeljala na proslavo. Oboževalci so jo sicer počastili z #BettyWhiteChallenge, v okviru katerega so živalskim zavetiščem in podobnim organizacijam darovali denar – Betty White je varstvu živali namreč posvetila veliko časa.

Film naj bi sicer predstavil "bolj tihe trenutke" večkratne nagrajenke emmyjev z živalmi in prijatelji, predvsem pa poudaril njeno pristnost. V filmu so se dela z njo spomnili tudi Ryan Reynolds, Jennifer Love Hewitt, Tina Fey, Morgan Freeman in Clint Eastwood, ki so se spominjali njenih odlik in razlagali, zakaj je postala ikona in kaj je njena zapuščina.