Harmon Raab, preiskovalec in odvetnik v ameriški mornarici, nas je navduševal kar deset sezon serije J.A.G., ki so skupaj prinesle kar 227 epizod. Foto:
Harmon Raab, preiskovalec in odvetnik v ameriški mornarici, nas je navduševal kar deset sezon serije J.A.G., ki so skupaj prinesle kar 227 epizod. Foto:

Pri nekaterih je bilo dovolj že samo to, da so se pojavili na zaslonu in iz prsi se nam je že izvil rahel vzdih. Se še spominjate sinjemodrih oči mornariškega preiskovalca Harmona Raaba, ki ga v seriji JAG upodobil David James Elliott? Drugi so nas navduševali s svojimi nenavadnimi domislicami, ki so bile že na meji norosti. No, roko na srce, pogosto so to mejo tudi prekoračile. Vsaj tiste, ki so prišle na pamet legendarnemu tandemu Alan Shore in Denny Crane v seriji Zvezde na sodišču (Boston Legal). Debelušni odvetnik stric Phil nam je prirasel k srcu v seriji Princ z Bel Aira, kjer mu je živce paral njegov nadobudni nečak Will. Kot britev oster jezik Sebastiana Starka nas je navduševal v seriji Shark, nanizanka Ally McBeal pa je prinesla kar nekaj odvetnikov, ki so nam ostali v spominu - Johna, Richarda, Billyja. Globoko v spomin so se nam usidrali tudi spretni odvetniki iz preteklosti, kot sta legendarna Matlock in Perry Mason.

Našteli smo le nekaj odvetnikov, ki so nam krajšali čas na malih zaslonih in z nami delili smeh, pa tudi kakšno modro misel. "Samo dve možnosti sta - to igro lahko sprejmeš ali pa se umakneš," je Sebastian Stark svojemu sodelavcu lepo opisal odvetništvo, ki je lahko precej umazano. Tudi tisto televizijsko.



Mi smo v spodnji fotozgodbi zbrali nekaj televizijskih odvetnikov, vi pa nam v komentarjih pod novico lahko razkrijete, kateri je vaš najljubši ... in zakaj! Naštejte pa tudi tiste, ki jih mi nismo.

Prijateljstvo med Alanom Shorom (James Spader) in Dennyjem Cranom (William Shatner) velja za enega najtesnejših na malih ekranih. Oba sta, milo rečeno, posebneža - tako v zasebnem kot tudi v poklicnem življenju. V seriji Zvezde na sodišču (Boston legal) sta ženske poglede privlačila tudi Mark Valley, ki je igral Brada Chasa, in Craig Bierko, ki je igral Jefferyja Coha.
Tudi serija Ally McBeal je postregla s pestro zasedbo odvetniških posebnežev. Mali posebnež John Cage (Peter MacNicol), cinični Richard Fish (Greg Germann) in Allyjina velika ljubezen Billy Thomas (Gil Bellows).
Ostri jezik mu je tekel kot namazan, ko je bil znan še kot zloglasni odvetnik Shark. In jezik mu še vedno teče kot namazan, tudi zdaj, ko je prestopil na stran tožilstva.
Srca oboževalk je ukradel tudi svetlolasi odvetnik Nick Fallin (Simon Baker) v seriji Odvetnik z ulice (The Guardian). Fallin je odvetnik mogočne korporacije, ki ga zaradi zlorabe mamil obsodijo na 1.500 ur družbenokoristnega dela. Tukaj pa se zgodba pravzaprav šele začne.
Simpatični odvetnik s širokim nasmehom. Ed Stevens ima odvetniško pisarno kar v svojem kegljišču. Preprostemu mladeniču se v očeh ne vrtijo samo dolarji, v srcu pa nosi samo svojo veliko ljubezen iz preteklosti in sedanjosti Carol Vessey (Julie Bowen).
Nadvse simpatičen je bil tudi stric Phil, ki je v seriji Princ z Bel Aira upodobil vse prej kot tipičnega odvetnika. Najprej je to družinski človek, ki se je bolj kot s svojimi strankami ukvarjal z nečakom Willom, ki ga je upodobil zdaj slavni Will Smith.
Družinski človek je bil tudi idealistični odvetnik Sandy Cohen v seriji The O. C., tudi njemu pa so družinski člani povzročali kar precej preglavic. Še posebno njegov težavni varovanec Ryan Atwood (Benjamin Mckenzie).
Bobby Donnell (Dylan McDermott) je zaznamoval znano odvetniško serijo Praksa (The Practice), ki si je leta 1998 in 1999 prislužila emmyja za najboljšo dramsko nanizanko, poskrbela pa je tudi za nastanek serije Zvezde na sodišču (Boston Legal).
Jonatan Rollins (Blair Underwood) se je ekipi serije Zakon v Los Angelesu (L. A. Law) pridružil v drugi sezoni. Odvetniško serijo so v ZDA predvajali v 80. in 90. letih, ukvarjala pa se je s takrat zelo perečimi družbenimi vprašanji - homoseksualnost, nasilje v družini, aids, rasizem. Foto: EPA
Homoseksualnega odvetnika Willa je v humoristični seriji Will in Grace zaigral Eric McCormack ... Foto: EPA
... v seriji Bratje in sestre (Brothers and sisters) pa je v pisani družini Walker odvetnika Kevina, ki so mu všeč predstavniki istega spola, upodobil Matthew Rhys.
Življenje odvetnika Grega Montgomeryja (Thomas Gibson) je bilo precej prazno, potem pa je spoznal Dharmo in se na prvem zmenku z njo tudi poročil, oboževalce pa je serija Dharma in Greg nato razveseljevala pet sezon.
Televizijsko serijo o Perryju Masonu so snemali od leta 1957 do leta 1966, legendarnega odvetnika pa je upodobil Raymond Burr. Lik Perryja Masona je bil upodobljen tudi v knjigah in na filmskih platnih. Foto: EPA
Spretni odvetnik Ben Matlock se je močno priljubil tudi slovenskim televizijskim gledalcem. Za primer je zaračunal kar 100.000 dolarjev, a bil tudi vreden vsakega penija. Glavni dejavniki pri sprejetju primera so bili - denar, zanimiva zgodba, v prazničnih dneh pa tudi dobrodelna nota. Predvsem pa je moral verjeti, da je njegov klient nedolžen.