S svojim drugim možem Codyjem Herpinom se še vedno bojuje za skrbništvo nad Zoie. Foto: EPA
S svojim drugim možem Codyjem Herpinom se še vedno bojuje za skrbništvo nad Zoie. Foto: EPA
Jodie Sweetin
Vsi se jo še vedno najbolj spominjajo kot male Stephanie. Foto: EPA
Jodie Sweetin
Leta 2006 se je po štirih letih zakona ločila od igralca tenisa Shauna Holguina, 14 julija lani pa je večno zvestobo obljubila Codyju Herpinu in se pozneje od njega tudi ločila. Foto: EPA
Polna hiša
Polna hiša je bila izredno priljubljena ABC-jeva družinska nanizanka v Ameriki, predvajali pa so jo tudi v številnih drugih državah, tudi v Sloveniji. Snemati so jo začeli 22. septembra leta 1987, zadnja epizoda pa je bila posneta konec maja leta 1995. Foto: EPA

Igralka se je leta 1995 po zadnjem dnevu v vlogi Stephanie ujela v vrtinec težav. Leto po zaključku snemanja nadaljevanke se je napila na poroki svoje soigralke Candace Cameron (bolj znana po vlogi D. J. Tanner). Vmes je bruhala in morali so jo odnesti s praznovanja. "Popila sem mogoče dve steklenici vina, toda bila sem stara le 14 let. Prvi požirek mi je po žilah pognal samozavest, po kateri sem hrepenela svoje celo življenje. Na koncu pa se je to sprevrglo v zasvojenost z alkoholom," se dogodka spominja Jodie.

Mamila del njenega odraščanja
V srednji šoli se je srečala z ekstazijem, na univerzi s kokainom: "Želela sem dokazati, da se lahko zadrogiram močneje kot drugi. To so bili časi, ko sem 'pospravila' toliko kokaina, da sem na koncu obležala in si mislila: 'Umrla bom.' Toda ni mi bilo mar."

Med premiero filma Smrklji v New Yorku njenih soigralk v slavni humoristični nadaljevanki iz devetdesetih let prejšnjega desetletja, sester Olsen, je na stranišču jemala metadon. "Dobro sem pretentala ljudi okoli sebe. Niso vedeli, da sem takšna odvisnica," je zatrdila Jodie.

Jabolko ne pade daleč od drevesa?
Jodie je bila posvojena, ko je bila stara 9 mesecev. Pozneje je izvedela, da je bila njena biološka mati prav tako odvisna od mamil. Njenega očeta pa so v nemiru ubili njegovi sojetniki.

"Poslušala sem zgodbe, kako me je mati puščala samo doma in odšla na zabave. Več let sem se spraševala, kako lahko nekdo to naredi svojemu otroku. Potem pa sem spoznala, da me tudi moja odvisnost ovira pri vlogi matere. Tako sem spoznala, da, če nisi pripravljen pustiti steklenico, nisi pripravljen na starševstvo," je ugotovila Jodie.

Rojstvo hčerke ni spremenilo njenega življenja
Pred letom dni se ji je rodila hči Zoie in igralka je takrat za People zatrjevala, da je se je streznila in da ne uživa več mamil. Toda temu ni bilo tako. Dvakrat ločena Jodie je bila vseskozi na kokainu. "Bila sem sebična, vase zagledana, negotova, jezna in strahopetna oseba, ki je živela dvojno življenje. Svoje težave sem skrivala tako, da sem se pretvarjala, da sem srečna."

Neke noči je sedla vinjena za volan avtomobila, v katerem je bila tudi njena hči. "Dosegla sem dno. Popila sem dva kozarca in sedla za volan. Ob tem nisem ogrozila samo svojega življenja, ampak tudi človeka, ki ga imam najrajši na tem svetu. Grozno sem se počutila."

Preteklost pušča za sabo
Pri 27 letih se je zdaj odločila s svojo preteklostjo razčistiti s pomočjo knjige. "Opojnim substancam sem se odpovedala 7. decembra 2008, ko sem letela v Los Angeles. Prejela sem klic, da je v mojem domu socialna služba, ki ugotavlja, ali zagotavljam varen dom svojemu otroku. Od tistega dne naprej sem se vpisala na zavod za zdravljenje odvisnosti od mamil."