Kronani princ Haakon in kralj Harald V. Foto: Reuters
Kronani princ Haakon in kralj Harald V. Foto: Reuters

Haraldu V. so v bolnišnici v Oslu, kamor so ga sprejeli v četrtek, v petek zamenjali umetno srčno zaklopko, ki so mu jo vstavili leta 2005. Njena doba trajanja namreč znaša od 10 do 15 let. Operirali so ga pri polni zavesti ob lokalni anesteziji, saj ni bila potrebna operacija na odprtem srcu.

Njegov osebni zdravnik je že v četrtek pojasnil, da morajo kralja operirati, da bo lažje dihal. Norveškega monarha, ki je na prestolu 29 let, so sicer zaradi težav z dihanjem v bolnišnico v Oslu za nekaj dni sprejeli konec septembra.

Zaradi zdravstvenih težav je moral kralj izpustiti zasedanje norveškega parlamenta, na katerem ga je nadomeščal prestolonaslednik, princ Haakon. Ta ga bo nadomeščal še ves oktober, saj bo kralj ostal na bolniškem dopustu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kralj Harald V. je nekaj obveznosti izpustil že decembra lani zaradi virusne okužbe. Na začetku januarja pa je zaradi vrtoglavice teden dni preživel v bolnišnici. Več operacij je imel že v preteklosti, leta 2003 so ga operirali zaradi raka na mehurju.

Čeprav je kralj v zadnjih letih krhkega zdravja, zavrača možnost, da bi abdiciral.