Liz Truss je ob izvolitvi za predsednico konservativne stranke najprej čestital mož Hugh O'Leary. Foto: Reuters
Liz Truss je ob izvolitvi za predsednico konservativne stranke najprej čestital mož Hugh O'Leary. Foto: Reuters

Liz Truss z javnostjo ne deli praktično nobenih podrobnosti o svojem zasebnem življenju, svojih hčerk in moža ne izpostavlja na političnih dogodkih, tudi na družbenih omrežjih, ki jih marsikateri politik izkorišča za promocijo skozi ljubke družinske fotografije, so njene objave omejene na druženja z drugimi politiki, kampanje in obiske v tujini.

Tako tudi ni znano, ali se bodo na naslov, ki tradicionalno pripada britanskim premierjem (v zadnjem času je to sicer Downing Street 11), dejansko preselili vsi člani njene družine. Britanski Guardian povzema navedbe virov blizu družine, po katerih se dekleti, 13-letna Liberty in tri leta starejša Frances, izjemno veselita, da bosta živeli na enem najslavnejših naslovov na svetu. Menda že načrtujeta, da bosta za prijatelje na novem naslovu priredili zabavo v pižamah, veselita pa se tudi življenja v podeželskem dvorcu, ki pripada britanskemu premierju, Chequers.

Sorodna novica Kraljica Elizabeta II. imenovala Liz Truss za novo britansko premierko

Pred štirimi leti je Truss v pogovoru z legendarnim britanskim notranjepolitičnim novinarjem Johnom Pienaarjem v podkastu Politics razkrila, da sta hčerki – čeprav ju ne želi javno izpostavljati – vseeno močno vpeti v politiko, saj je že, ko sta bili dojenčici z njima v nosilki, zbirala podpise podpore volivcev. Pred njima tako ne skriva, kaj počne, kolikor je to mogoče, pa se o njenem delu tudi pogovarjajo, je dejala in priznala, je verjetno včasih z njima celo preveč odkrita, ko gre za politične teme.

Z malce nelagodja je v istem pogovoru priznala še, da mora kot mama občasno poseči po "drastičnih" ukrepih – dekletom tako občasno zaseže telefone in ju zaklene v sef: "V našem gospodinjstvu sem znana kot ječarka telefonov."

Liz Truss s hčerkama avgusta letos na igrah Commonwealth. Foto: Reuters
Liz Truss s hčerkama avgusta letos na igrah Commonwealth. Foto: Reuters

Mlajša hčerka Liberty, ki jo zanima moda, ji brez zadržkov podaja nasvete, kaj obleči, nemalokrat pa pokaže tudi, da ji materina preresna ali predolgočasna obleka ni všeč. Starejša, Frances, pa sodeluje tudi bolj aktivno, saj je nedavno postala tudi del ekipe, ki je upravljala njena družbena omrežja, je Truss potrdila za Telegraph: "Moja starejša hči je del ekipe za digitalne medije. Opravila je tečaj računalništva, tako da zdaj pomaga tam. Mlajša pa pomaga s splošnimi političnimi nasveti."

Britanski mediji se ob tem sprašujejo, ali se bo s Truss v novo domovanje preselil tudi njen mož, Hugh O’Leary, ali ne. O’Leary, ki je menda matematični genij, po poklicu pa računovodja, sicer velja za tihega človeka, ki mu ni težko živeti v senci svoje žene, zato ga Britanci primerjajo z Denisom Thatcherjem, možem prve britanske premierke Margaret, piše Mirror. Trenutno večino časa dela od doma, zato so mu tabloidi že nadeli malce zloben vzdevek "hišni mož", sprašujejo pa se, ali bo v nenehnem kaosu Downing Streeta sploh lahko opravljal svojo službo kot zdaj, torej od doma.

Ob redkih trenutkih, ko je bila 47-letna Truss pripravljena govoriti o njem, je javnost izvedela le, da se k njemu obrne po nasvet ali razlago o gospodarstvu in ekonomskih ukrepih, da se zna dobro sukati okoli štedilnika – njegova specialiteta je kari – in da sta se spoznala na konferenci konservativne stranke leta 1997. Truss je pred leti v intervjuju za revijo You razkrila še, da je bil začetek njune romance precej neobetaven: "Povabila sem ga drsat in si je zvil gleženj."

Kljub vsemu sta očitno imela dovolj skupnega, saj sta se leta 2000 poročila. Njun zakon se je sicer nekaj let pozneje znašel na veliki preizkušnji, ko so mediji izbrskali, da ima Liz Truss razmerje s prav tako poročenim poslancem in svojim mentorjem Markom Fieldom. Njuna zveza naj bi trajala skoraj dve leti, preden so jo razkrili mediji. Zakonca Truss - O’Leary sta zakonsko krizo prebrodila, Fieldov zakon pa je razpadel. Truss je bila pozneje sicer še dostikrat vprašana glede afere, a je vsakič znova odločno odgovorila, da je njen zakon trden, da sta "zelo srečno poročena" in da o skoku čez plot ne želi govoriti.

Z možem sta sicer lastnika dveh domovanj – stanovanja v londonskem predelu Greenwich in hiše v Norfolku – ki bosta verjetno zdaj nekaj časa nenaseljena. V britanskim medijih sicer poteka tudi debata, katero izmed dveh premierskih stanovanj bo Truss z družino izbrala. Ministrski predsednik oz. predsednica ima namreč zagotovljeno varovano stanovanje v zgornjem nadstropju Downing Streeta 10, na voljo pa je tudi stanovanje v sosednji hiši Downing Street 11, ki je veliko moderneje opremljeno, zaradi česar ga premierji v zadnjih letih praviloma izbirajo za svoj začasni dom.