Na glasbeno pot so se podali leta 1962. Foto: Reuters
Na glasbeno pot so se podali leta 1962. Foto: Reuters

Legendarna skupina The Rolling Stones letos praznuje šesto desetletje delovanja, Royal Mail pa se je odločil, da jih za obletnico počasti s posebno gesto. 20. januarja bodo izdali serijo kar 12 poštnih znamk, pri njihovem oblikovanju pa so sodelovali tudi pevec Mick Jagger ter kitarista Keith Richards in Ronnie Wood.

Dve fotografiji sta skupinski. Foto: Reuters
Dve fotografiji sta skupinski. Foto: Reuters

Po besedah britanske poštne in kurirske družbe bo "poklon enemu izmed najbolj dolgo trajajočih rockovskih skupin vseh časov" vključeval osem znamk, ki bodo upodabljale tudi posamezne člane rockovske zasedbe, vključno z že pokojnim bobnarjem Charliejem Wattsom, na njihovih najslavnejših nastopih po svetu – od tistega v londonskem Hyde Parku leta 1969 pa do koncerta v New Jerseyju avgusta 2019.

Dve skupinski fotografiji in dva promocijska plakata

"Redkokateri skupini v zgodovini rocka je uspelo ustvariti tako bogato in obširno kariero, kot je kariera Rolling Stonesov," je dejal David Gold z Royal Maila in dodal, da so glasbeniki ustvarili ene izmed najbolj ikonskih in navdihujočih albumov sodobne glasbe, ki pa so jih dopolnili prelomni nastopi v živo.

Zbirko bodo dopolnile še štiri nove britanske poštne znamke. Te bodo vključevale dve podobi celotne skupine, ki je začela delovati leta 1962, preostali dve pa bosta krasila promocijska plakata za svetovne turneje s tremi grammyji nagrajene zasedbe. Rolling Stones je tako postala četrta glasbena skupina, ki so jim posvetili posebne "kraljevske" poštne znamke – ta čast je najprej leta 2007 doletela skupino The Beatles, leta 2016 so sledili člani zasedbe Pink Floyd, štiri leta pozneje pa še Queen.