Kate na vseh fotografijah, posneli so jih novembra v kraljevem botaničnem vrtu Kew Gardens, nosi obleke priznanega modnega oblikovalca Alexandra McQueena, izžarevajo pa staromodni glamur.

Novi portreti vojvodinje bodo predstavljeni letos, razstavljeni bodo na treh lokacijah, ki "imajo poseben pomen za njeno kraljevo visokost", je zapisala palača v sporočilu za javnost. Vsaka od teh lokacij, ki jih je vojvodinja sama izbrala, ustreza določenemu poglavju njenega življenja. V Berkshiru v jugovzhodni Angliji je preživela otroštvo, v St. Andrewsu na vzhodu Škotske je obiskovala univerzo in tam spoznala princa Williama, v Angleseyju v severozahodnem Walesu pa sta zaljubljenca preživela prva leta zakona.

Nato si bo fotografije mogoče ogledati v londonski Narodni galeriji portretov, kjer bodo postale del stalne zbirke. Projekt Coming home, katerega pokroviteljica je vojvodinja, prikazuje portrete znanih ljudi na različnih lokacijah, ki imajo poseben pomen v njihovem življenju.

Roversi je fotografiranje vojvodinje Kate opisal kot "veliko čast in trenutek čistega veselja" in dejal, da "lahko s svojo pozitivno energijo prinese upanje celemu svetu".

Vojvodinja bo 40. rojstni dan praznovala danes v krogu svojih najbližjih na družinski rezidenci v Norfolku.

Na premieri Jamesa Bonda. Foto: AP
Na premieri Jamesa Bonda. Foto: AP

Od negotove do odločne Kate
Praznovanje rojstnih dnevov, še posebej okroglih jubilejev, so priložnost za pogled v preteklost. Pri 40 letih življenje vojvodinje, ki bo nekega dne postala kraljica, predstavlja predvsem usklajevanje zasebnega in javnega. Vloga vojvode in vojvodinje Cambriških na britanskem dvoru postaja vse močnejša, s tem ko kraljica Elizabeta II. zaradi visoke starosti dela manj in drugače.

Na univerzi, kjer je spoznala princa Williama. Foto: AP
Na univerzi, kjer je spoznala princa Williama. Foto: AP

Vojvodinja se pri svojem delu osredotoča predvsem na vprašanja duševnega zdravja in odvisnosti. Kot piše britanski BBC, je Catherine v vseh teh letih še kako napredovala. Izpostavili so njen prvi govor v vlogi vojvodinje Cambriške, imela ga je v otroškem hospicu leta 2012, takrat je bila videti negotova, nervozna. Devet let pozneje pa je imela govor na dogodku, ki je bil namenjen boju proti odvisnosti. V njenih besedah je bilo mogoče zaznati lahkotnost in suverenost. "Odvisnost ni izbira. Nihče se ne odloči postati odvisnik. Lahko pa se zgodi vsakemu od nas. Nihče od nas ni imun," je povedala odločno.

Bodoča kraljica prihaja iz običajne družine
Kate Middleton, kot je bilo njeno dekliško ime, je najstarejši otrok Carol in Michaela Middleton, imata še hčerko Pippo in sina Jamesa. Kate se je rodila leta 1982, odraščala pa je v mestecu Bucklebury, njen oče pa je bil zaposlen v letalskem prevozniku British Airways.

Svojega moža je spoznala med študijem na škotski univerzi St. Andrews leta 2001. Po sedemletnem razmerju, ko so opazovalci angleške kraljeve družine že nekoliko nejevoljno povpraševali o njuni poroki, sta se novembra 2010 končno zaročila in aprila leta 2011 tudi poročila. Imata tri otroke – osemletnega princa Georgea, šestletno princeso Charlotte in triletnega princa Louisa.

Foto: AP
Foto: AP