Oprah je sama izbrala 152 deklic, ki imajo možnost izobraževanja v elitni šoli. Foto: EPA
Oprah je sama izbrala 152 deklic, ki imajo možnost izobraževanja v elitni šoli. Foto: EPA
Oprah Winfrey
Kraljica pogovornih oddaj se trudi zmanjšati število manj izobraženih v Južnoafriški republiki. Foto: Reuters

Z odprtjem nove šole je najbogatejša ženska v šovbiznisu na svoj način odgovorila na očitke o tem, da je njena šola prestroga.

Dekleta se morajo držati strogih načel o telefoniranju in pošiljanju elektronske pošte, starše pa lahko vidijo le enkrat na mesec za dve uri. Zato so starši prepričani, da je Oprah, ki je 152 deklic izbrala sama, ustanovila zapor, ne šole. Pritožujejo se tudi nad pretežkim predmetnikom za deklice te starosti, učitelji pa menda od svojih učenk preveč zahtevajo.

Oprah je starše pomirila
Čeprav se starši pritožujejo in dekleta jočejo, Oprah in ravnatelj šole, John Samuel, ne nameravata spremeniti pravil. Samuel je zatrdil, da se je Oprah osebno pogovorila z nezadovoljnimi starši in jih prepričala, da je za dekleta tak način dela primeren.

Ko je rešila te težave, se je posvetila novemu projektu - odločila se je odpreti še eno takšno šolo, ki jo je prav tako plačala iz svojega žepa, del denarja pa je prispevala tudi njena dobrodelna organizacija, Angel Network (Angelska mreža).

Gradnjo je plačala sama
Za gradnjo osnovne šole Seven Fountains je tako porabila 1,2 milijona dolarjev, obiskovalo pa jo bo lahko precej več otrok, najmanj 1.000. Oprah je na odprtje povabila svoje prijatelje, ki se prav tako ukvarjajo z dobrodelno dejavnostjo, in predstavnike južnoafriškega političnega življenja.