Šerbedžija naj bi v kratkem upodobil Nikolo Teslo. Foto: EPA
Šerbedžija naj bi v kratkem upodobil Nikolo Teslo. Foto: EPA
Igralec je v letih v Hollywoodu sklenil številna zvezdniška prijateljstva - tudi z Angelino Jolie. Foto: EPA

Ob 67-letnega Šerbedžijo se je obregnil predsednik združenja Mladen Pavković, in sicer zaradi nedavnega intervjuja v Glasu Slavonije, v katerem je Šerbedžija izrekel nekaj ostrih kritik na račun tamkajšnjih nacionalistično obarvanih politikov.

"Največja težava na Hrvaškem je, ker pri številnih ljudeh, ki se ukvarjajo s politiko, ni opaziti nikakršnega dostojanstva. Vsi gledajo na druge zgolj kot ideološke nasprotnike. Potem je tu še porast strank z nacionalističnim predznakom, strank, ki jim je nacionalizem najpomembnejša stvar v programih in ki sploh ne razmišljajo o ničemer drugem," je dejal Šerbedžija.

Pavković se je po tej izjavi obrnil na medije z odprtim pismom, v katerem med drugim piše: "Dočakali smo, da nam neki Šerbedžija, ki je na začetku 90. let pobegnil iz Hrvaške in odšel v Beograd, daje "lekcije", katere politične stranke so v redu. Kje je bil Rade, ko se je na Hrvaškem umiralo? Mnogo hrvaških igralcev, njegovih kolegov in kolegic, je v času vojne obiskovalo naše vojake tudi v prvih bojnih vrstah. Igrali so v predstavah, tudi ko so padale granate. Ampak naš "lepi Rade" je bil v tem času na "drugi strani". Danes, pravi, živi na Reki, predava igro, dobil naj bi tudi razkošno stanovanje, navsezadnje je le zaslužen za nastanek hrvaške države."

"Sram naj te bo"
Pavković igralcu še posebej zameri, ker se ni poklonil žrtvam vojne: "Ste kdaj slišali, da bi Rade prižgal svečo za umrle hrvaške branitelje ali da bi se poklonil hrvaškim žrtvam v Vukovarju, kjer je v času vojne snemal tudi filme za okupatorje (Srbe, op. a.)?"

Na koncu pisma Pavković Šerbedžiji svetuje, da bo najbolje, če se vrne v Beograd: "Rade, pusti politiko. Ni to zate. Denarja boš dobil, kolikor ga potrebuješ, dali pa ti ga bodo tisti, ki so ti podobni. Žalostno je, ko vidimo nekatere hrvaške igralce, ki ti ne sežejo niti do kolen, kako capljajo za tabo, kako te poveličujejo, ti pa uživaš v tej svoji (žalostni) veličini. Škoda, ker si na začetku 90. let izbral napačno stran, da te je voda odnesla."

In še: "Ne soli nam pameti, pojdi v Beograd, pa tam razlagaj o njihovih političnih strankah. Boš videl, kako se bo obneslo. Ne boš letel do Brionov, ampak do Amerike. Ampak Hrvati. Hrvati, kot vidiš, so tiho in trpijo tvoje "podučevanje" ali bolje rečeno nesramnosti. Ne bi se začudili, če bi tudi tebe kot Tomića (pisca in novinarja Anteja Tomića, op. a.) nekega dne nekdo zalil s fekalijami. Sram naj te bo, če sploh imaš sram."

Šerbedžija se je rodil srbskim staršem v vasi Bunić v Liki na Hrvaškem. Dpilomiral je na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu. Veliko dela v Hollywoodu, pogosto pa se mudi tudi v Sloveniji.