33-letna Carrie Symonds in 24 let starejši Boris Johnson sta par od leta 2018. Zanj bo to tretji zakon, zanjo pa prvi. Foto: Reuters
33-letna Carrie Symonds in 24 let starejši Boris Johnson sta par od leta 2018. Zanj bo to tretji zakon, zanjo pa prvi. Foto: Reuters

56-letni politik in 33-letna strokovnjakinja za odnose z javnostmi ter aktivistka za pravice živali sta par od leta 2018, ko je bil on še britanski zunanji minister in poročen s sicer odtujeno ženo Marino Wheeler, s katero imata tudi štiri otroke (dva sinova in dve hčerki). Ko sta se s Symondsovo leto pozneje vselila na Downing Street 10, tradicionalno bivališče britanskih ministrskih predsednikov, sta tako postala prvi neporočeni par v omenjeni rezidenci.

Februarja lani ko je ločitev Johnsona in Wheelerjeve postala uradna sta oznanila, da pričakujeta prvega skupnega otroka in da sta se nekaj mesecev prej zaročila, že aprila pa sta dočakala rojstvo Wilfreda Lawrieja Nicholasa Johnsona, ki je Johnsonov (vsaj) šesti otrok. Poleg štirih otrok iz zakona z Wheelerjevo ima namreč še hčerko iz zveze s Helen MacIntyre, uradno pa števila potomcev ni nikoli navedel ali potrdil.

Carrie Symonds in Johnson sta se nameravala poročiti že letos, a sta poroko zamaknila zaradi omejitev, povezanih z novim koronavirusom. Nekaj časa se je govorilo, da si bosta zvestobo obljubila v Italiji, kjer ima Symondsova sorodnike, zdaj pa naj bi se po neuradnih informacijah britanskih medijev odločila, da bosta poroko pripravila kar v poletni rezidenci britanskih premierjev, na posestvu Chequers v Buckinghamshiru.

Na Downing Streetu 10 sicer uradno načrtov za poroko niso potrdili, je pa britanskim tabloidom uspelo pridobiti informacije, da bo ta julija 2022 in da sta Johnson in Symondsova svojim najbližjim že poslala kartice z obvestilom, naj si rezervirajo dan za njiju.

Prvi britanski par pred uradno premiersko rezidenco. V sosednji stavbi, v drugem nadstropju je zasebno premiersko stanovanje, ki sta ga popolnoma preuredila. Foto: Reuters
Prvi britanski par pred uradno premiersko rezidenco. V sosednji stavbi, v drugem nadstropju je zasebno premiersko stanovanje, ki sta ga popolnoma preuredila. Foto: Reuters

Kdo je plačal 200.000 funtov vredno prenovo?

Par se je sicer nedavno znašel sredi manjšega škandala, ko se je izkazalo, da sta dala popolnoma prenoviti premiersko stanovanje na Downing Streetu 11, pri čemer dobi Johnson za tovrstne stroške 30.000 funtov na leto, obnova pa je ocenjena na 200.000 funtov, zaradi česar so se pojavili sumi, da so prenovo Johnsonu "na skrivaj" plačali donatorji, kar bi pomenilo kršitev protikorupcijske zakonodaje. V Združenem kraljestvu namreč velja, da politik sicer lahko prejme darilo posameznika ali organizacije, a mora to tudi razkriti javnosti.

V tem primeru je Johnson odločno zavrnil, da bi prenovo plačal kdo drug, in zatrdil, da je razliko v stroških pokril iz svojega žepa. Kot je znano, Johnson že sam izvira iz premožne družine (oče je bil poslanec v Evropskem parlamentu, nekaj časa je bil zaposlen na Evropski komisiji in na Svetovni banki, mama pa je znana slikarka), gibanja v visoki britanski družbi pa je vajena tudi Symondsova, ki izvira iz družine novinarjev in urednikov (njen oče je soustanovitelj The Independenta, dedek je bil urednik Daily Heralda, babica pa novinarka BBC-ja), tako da se jima verjetno finančno tak strošek ne pozna prav veliko.