Foto: Reuters
Foto: Reuters

Paris Hilton je pozvala k spremembam domov za mlade in z odborom, ki pripravlja zakonodajo na področju davkov in dajatev v ZDA, delila svojo izkušnjo z domnevno zlorabo. Zdaj 43-letna zvezdnica je dejala, da je prisilno prejemala zdravila in bila spolno zlorabljena, potem ko so jo kot najstnico poslali v zasebni dom za mlade.

Njeno pričevanje osvetljuje problematično večmilijardno industrijo domov za težavne najstnike, v kateri bi institucije morale pomagati mladim. Hilton je pozvala zakonodajalce, naj ponovno odobrijo zakon, ki zagotavlja financiranje vprašanj blaginje otrok in sprejmejo zakon, ki bi ustavil institucionalizirano zlorabo otrok. Ameriška družabnica in podjetnica je v zadnjih letih postala odkrita zagovornica otrok v mladinskih ustanovah in tudi tistih v sistemu rejništva.

"Ti programi so obljubljali ozdravitev, rast in podporo, vendar mi namesto tega dve leti niso dovolili govoriti, se prosto gibati ali celo pogledati skozi okno," je povedala in dodala: "Osebje me je prisilno polnilo z zdravili in me spolno zlorabljalo. Vlekli so me po hodniku, slekli in golo vrgli v samico."

Sorodna novica Paris Hilton v istem letu dobila še drugega otroka, hčerko London

Povedala je tudi, da so te institucije zavajale njene starše glede zdravljenja, ki naj bi ga bila deležna. Šola Provo Canyon, ena izmed ustanov, v katerih je bivala Hilton, se je pred tem na obtožbe odzvala z razlago, da je pred letom 2000 šolo upravljal drug lastnik: "Ne moremo komentirati delovanja ali izkušenj študentov pred tem časom," so sporočili iz ustanove.

"Lahko rečemo, da šola zagotavlja strukturirano okolje, ki poučuje življenjske veščine, nudi vedenjsko zdravstveno terapijo in nadaljuje izobraževanje za mlade, ki pridejo k nam z že obstoječimi in zapletenimi čustvenimi, vedenjskimi in psihiatričnimi potrebami," so dodali. Poleg Paris Hilton so obtožbe o zlorabah v ustanovah za težavne najstnike podali tudi številni drugi, poroča Salt Lake Tribune.

Hilton je izrazila neomajno podporo dvostrankarskim prizadevanjem za ponovno odobritev zakona o socialni varnosti in blaginji otrok, ki je potekel leta 2021. Pozvala je kongres, naj sprejme zakon Stop Institutional Child Abuse Act, katerega namen je okrepiti nadzor nad mladinskimi programi v domovih.