Bo stol ob Mattiju tokrat res ostal prazen? Foto: EPA
Bo stol ob Mattiju tokrat res ostal prazen? Foto: EPA
Matti Nykänen
Alkoholizem, striptiz in celo pevska kariera. Vse to je del Mattija Nykänena. Foto: MMC RTV SLO

"To je moja dokončna odločitev," je finski rumeni časnik Iltalehti citiral Topolo, sicer dedinjo tovarne za izdelavo klobas. Ta se je od Finca želela ločiti že štirinajstkrat, a se ga je vedno usmilila in se vrnila v njegov objem. Zdaj pa naj bi bila kaplja čez rob Mattijev decembrski napad nanjo pod vplivom alkohola.

Napad preveč
46-letni Finec, ki je imel po koncu kariere številne težave zaradi čezmernega uživanja alkohola in nasilnega obnašanja, je namreč v zaporu pristal prav na božični večer, ko je z nožem napadel ženo in jo porezal po rokah in čelu. Topola se je rešila s pobegom k sosedom.

Njuna zgodovina je sicer polna takšnih in podobnih "prepirov". Vendar Mattijeva četrta in hkrati peta žena - par se je namreč med letoma 2003 in 2004 že ločil - tokrat ne najde razloga za odpuščanje.

Preteklost ni na njegovi strani
Zmagovalec 46 tekem za svetovni pokal je po prejšnjih slabih izkušnjah s kršenjem zakonov obljubil, da se bo poboljšal. A njegova preteklost govori drugače: pred štirimi leti je bil že obsojen zaradi napada z nožem na nekega znanca, pa tudi Topolo je že napadel in leta 2006 dobil pogojno zaporno kazen.

Nesporna legenda smučarskih skokov
Kljub vsem incidentom pa legendarni skakalec ostala usidran v srca Fincev. Toda odkar je Matti v športnem pokoju, je vse prej kot zgleden vzornik mladim. Poskušal se je kot pevec in plesalec striptiza, zaradi denarnih težav je prodal svoje medalje, vseskozi pa ima težave z alkoholom, ki ga je navsezadnje prisilil k prodaji kolajn. Zaradi pomanjkanja denarja je ustanovil celo glasbeno skupino Matti and the Samurais.