Zakonca živita in delata v Moskvi, kjer sta oba zaposlena v dobrodelnih organizacijah. Foto: Reuters
Zakonca živita in delata v Moskvi, kjer sta oba zaposlena v dobrodelnih organizacijah. Foto: Reuters

V Sankt Peterburg se te dni vrača delček stare carske tradicije. V cerkvi v nekdanjem glavnem mestu bo namreč poroka v rodbini Romanov, prva po skoraj stotih letih. V katedrali svetega Izaka si bosta usodni "da" namreč dahnila veliki knez George Mihailovič Romanov in njegova italijanska zaročenka Viktoria Romanova Bettarini.

Poroka je, sploh za čas svetovne pandemije, zastavljena zelo širokopotezno, saj je med več sto povabljenci vsa peterburška srenja. "To je prvi kraj v Rusiji, v katerega smo se vrnili" je za ruski portal Fontanka.ru povedal Mihailovič. "Kraj ima za nas izjemen zgodovinski pomen."

Ženinova družina je nasilju revolucije leta 1917 ušla na Finsko, od tam pa so se preselili v Španijo in Francijo. Sam je sin kneginje Marije Vladimirovne Ruske, ki se je razglasila za naslednico ruske krone, čeprav uradnega nasledstva carskega naslova zaradi revolucije ni.

Katedrala sv. Izaka bo za poroko polna peterburške družbene smetane. Foto: Reuters
Katedrala sv. Izaka bo za poroko polna peterburške družbene smetane. Foto: Reuters

Mihailovič se je v Rusijo vrnil po padcu železne zavese leta 1992, kjer v Moskvi dela pri več dobrodelnih organizacijah. Victoria, sicer rojena Rebecca Virginia Bettarini se je po zaroki lani spreobrnila v rusko pravoslavno vero in si izbrala ime Viktoria Romanova, kar je bil predpogoj za tradicionalno poroko.

Romanovi so Rusiji vladali dobrih 300 let, dokler niso leta 1917 revolucionarji odstavili in usmrtili zadnjega ruskega carja Nikolaja II. Zapuščina Romanovih v Rusiji še vedno buri duhove, saj so bile pod njihovo vladavini v Rusiji številne gospodarske in politične krize, njihovo vladavino so očrnile številne kršitve človekovih pravic in katastrofalno vodenje države med prvo svetovno vojno. Med glavnimi zagovorniki nekdanjih vladarjev pa je prav Pravoslavna cerkev, ki je carja Nikolaja leta 2000 tudi posvetila v svetnika. Nasledstvo rodbine sicer ni popolnoma jasno, saj se poleg družine ženina za naslov poteguje še družina preminulega brata carja Nikolaja, ki je prav tako ušel revolucionarjem.