Kačo, ki so jo pred kratkim odkrili v Peruju, so tako poimenovali Tachymenoides harrisonfordi, v čast slovitemu igralcu in njegovemu boju za ohranjanje okolja ter s tem živalskih in rastlinskih vrst, poroča BBC.

Harrison Ford, ki je tudi podpredsednik nevladne organizacije za ohranjanje biotske raznovrstnosti Conservation International, se je zahvalil za potezo, ki da "ga dela ponižnega". Obenem pa se je pošalil: "Ti znanstveniki kar naprej po meni imenujejo neka bitja, in to vedno taka, ki strašijo otroke. Ne razumem, zakaj." "V svojem prostem času vezem. Svojim bazilikam pojem uspavanke, da se ne bi bale noči," je na slovesnosti društva, na kateri so razkrili poimenovanje omenjene kače, opisal svojo nežno plat. Kot je znano, so po Fordu v preteklosti (leta 1993) že poimenovali novoodkrito vrsto pajka (Calponia harrisonfordi), pozneje pa je po njem dobila ime še mravlja Pheidole harrisonfordi.

V nasprotju s svojim likom Indiano Jonesom, ki se boji kač, pa Ford takšnih zadržkov do omenjenih plazilcev nima. Kot pravi, so mu kače všeč, hitro pa se je povezal tudi z novoodkrito Tachymenoides harrisonfordi. "Ta kača ima oči, v katerih se izgubiš, in večino dneva preživlja tako, da se sonči ob bazenu z umazano vodo. V zgodnjih 60. letih bi bila najbrž dobra prijatelja," se je pošalil. Nato pa resneje nadaljeval: "To je opomnik, da še vedno ostaja ogromno stvari, ki jih moramo izvedeti o našem divjem svetu, in da smo ljudje le majhen delček neverjetno velike biosfere."

Kačo je pred kratkim odkrila združena skupina raziskovalcev iz ZDA in Peruja v tamkajšnjem narodnem parku Otishi. "Skupina raziskovalcev je med pohodom po visokogorskem močvirju v Andskem gorovju naletela na oči jantarne barve, ki so kukale iz ruše," so pri organizaciji na družbenih omrežjih opisali svoje odkritje.

Gre za manjšo vrsto kače – odrasli primerki zrastejo do 40 centimetrov –, ki ni nevarna ljudem. Vodja ekipe raziskovalcev Edgar Lehr na slovesnosti ni mogel skriti navdušenja nad odkritjem: "Za biologa so najdba, opisovanje in predstavitev neke vrste javnosti, vključno z imenom, ena najpomembnejših nalog v tem času, ki je kritičen, ko gre za biotsko raznovrstnost." "Samo organizme, ki jih poznano, lahko ohranimo," je še poudaril in spomnil, da so prav plazilci ena od skupin, ki jim zaradi sprememb podnebja najbolj grozi izumrtje. Po nedavnih ugotovitvah raziskovalcev društva Conservation International je namreč kar petih vrst plazilcev trenutno ogroženih.