Že v preteklosti si je nakopala jezo izraelske vlade. Foto: AP
Že v preteklosti si je nakopala jezo izraelske vlade. Foto: AP

Adidas se je odločil, da bo športne copate SL72, ki so na prodajne police prvič prišli med olimpijskimi igrami v Münchnu leta 1972 in so po mnenju modne znamke brezčasna klasika, promovirala Bella Hadid.

Nad izbiro ameriške manekenke, njena družina ima korenine v Palestini, pa se je pritožil Izrael. Na svojem uradnem računu na družbenem omrežju X je zapisal, da temu nasprotuje predvsem zato, ker so "palestinski teroristi med olimpijskimi igrami v Münchnu umorili enajst Izraelcev". Člani palestinske skupine Črni september so 5. septembra 1972 vdrli v olimpijsko vas ter enajst članov izraelske ekipe vzeli za talce in jih nato ubili.

Po izraelskih kritikah Hadid ni več obraz omenjene kampanje, Adidas pa je že umaknil vse oglase s 27-letnico. "Zavedamo se, da so bile vzpostavljene povezave s tragičnimi zgodovinskimi dogodki – čeprav so bile popolnoma nenamerne – in se opravičujemo za kakršno koli vznemirjenost ali povzročeno stisko," so v izjavi zapisali pri Adidasu.

Dodali so, da posledično vnovič pregledujejo in premišljujejo preostanek projekta, ki sicer po njihovih besedah "združuje široko paleto partnerjev". Kakšne spremembe bodo uvedene, ni navedeno.

Druge reklamne slike z drugimi ambasadorji znamke Adidas, vključno s francoskim nogometašem Julesom Koundéjem, ameriškim raperjem A$AP Nastom in kitajsko manekenko Sabrino Lan, ostajajo na spletu, poroča Guardian.

Večkrat kritična do Izraela

Bella Hadid si je že v preteklosti nakopala jezo izraelske vlade zaradi domnevnega vzklikanja slogana: "Od reke do morja, Palestina bo svobodna". Izraelska vlada jo je tudi zaradi drugih izjav obtožila antisemitizma.

V preteklih letih je namreč večkrat kritizirala izraelsko oblast in podpirala Palestince. 23. oktobra je med drugim na družbenih omrežjih delila izjavo, v kateri je obžalovala izgubo nedolžnih življenj in hkrati pozvala sledilce, naj pritisnejo na svoje voditelje, da zaščitijo civiliste v Gazi.

Ni bilo prvič, da je podjetje s športnimi oblačili po obtožbah zaradi antisemitizma prekinilo stike z zvezdniškimi ambasadorji. Leta 2022 je Adidas končal svoje partnerstvo z raperjem Yejem, potem ko so njegov račun na X-u in Instagramu suspendirali zaradi žaljivih objav. Takrat je znamka delila, da so njegovi komentarji in dejanja "nesprejemljivi, sovražni in nevarni ter kršijo vrednote družbe glede raznolikosti in vključenosti, medsebojnega spoštovanja in pravičnosti".