Se bodo osebni odnosi v teh težkih časih za monarhijo okrepili? Foto: Reuters
Se bodo osebni odnosi v teh težkih časih za monarhijo okrepili? Foto: Reuters

William in Harry, ki sta se rodila v zakonu zdajšnjega kralja Karla III. in njegove prve soproge, princese Diane, sta si bila v mladosti zelo blizu, v zadnjih letih pa so mediji večkrat poročali o tem, da sta se močno oddaljila, tudi njuna srečanja so redka. Razlog za to je dejstvo, da sta se Harry in njegova žena Meghan odpovedala kraljevskim obveznostim in se z družino preselila v Kalifornijo, od koder sta večkrat bolj ali manj odkrito kritizirala člane britanske kraljeve družine.

Harry in Meghan, vojvoda in vojvodinja Susseška, sta že pred dnevi pripotovala v Evropo, svoje bivanje na Otoku pa bosta zaradi kraljičine smrti podaljšala. Harry je bil tudi med najožjimi družinskimi člani, ki so odpotovali na grad Balmoral na Škotsko, kjer je Elizabeta II. umrla.

William povabil Harryja in Meghan

V soboto pa je četverica, ki so jih britanski mediji nadeli vzdevek Čudoviti štirje (Fab 4), skupaj pozdravila množico pred gradom Windsor. Pobudnik skupnega sprehoda naj bi bil William, ki je po smrti svoje babice postal prestolonaslednik, dobil je tudi vzdevek valižanski princ.

Po mnenju poznavalcev je bilo to, da so se skupaj pojavili, "pomemben znak enotnosti v teh težkih časih za kraljevsko družino". H gradu Windsor so prišli v istem avtomobilu, vsi oblečeni v črno. Para v 40 minutah sprehoda nista veliko komunicirala, bolj so prebirali sporočila, namenjena kraljici, in se rokovali z izbranci v večtisočglavi množici

Meghan je imela v zadnjem času veliko povedati čez monarhijo. Foto: Reuters
Meghan je imela v zadnjem času veliko povedati čez monarhijo. Foto: Reuters

"Zdela se nam je nepremagljiva"

William je nekemu sodržavljanu dejal, da se mu zdijo zadnji dnevi "neresnični". "Vsi smo mislili, da je nepremagljiva," je dejal o svoji babici. Neka ženska v množici ga je vprašala, kako se z izgubo prababice spoprijemajo njegovi otroci, devetletni George, sedemletna Charlotte in štiriletni Louis, ki so na isti dan, kot je umrla Elizabeta II., zakorakali v novo šolo. "Otroci so v redu, hvala, čeprav seveda z vsem, kar se dogaja, to ni bil ravno idealen začetek novega šolskega leta," je odgovoril.

Potem ko je Charles postal kralj Karel III., sta naziva princ oziroma princesa dobila tudi Harryjeva otroka, triletni Archie in enoletna Lilibet, a še ni jasno, ali jih bosta obdržala.