Zaljubila sta se leta 2019. Foto: EPA
Zaljubila sta se leta 2019. Foto: EPA

Začela so se praznovanja ob poroki norveške princese Märthe Louise in njenega ameriškega partnerja, samozvanega šamana Dureka Verretta. Zaroko sta naznanila leta 2022, po približno treh letih zveze.

Na stotine gostov prihaja v mesto Alesund na zahodu Norveške na srečanje v zgodovinskem hotelu. Načrtovano je, da bodo po morju odpotovali do slikovitega mesta Geiranger, na obalo fjorda, ki je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Glede na poročni program naj bi gostje "ob opazovanju veličastnih gora in slapov uživali v lahkem kosilu na ladji".

Sorodna novica Norveška princesa in ameriški šaman si bosta zvestobo obljubila ob slovitem norveškem fjordu

Par, ki naj bi že kupil hišo na Norveškem, se bo poročil na zasebnem dogodku v soboto, 31. avgusta. Kljub duhovnemu prepričanju para bo poročni obred precej tradicionalen. Po poročni liturgiji Norveške cerkve ga bo vodila duhovnica Margit Lovise Holte.

Poroke naj bi se udeležili tudi člani švedske kraljeve družine, tudi kralj Harald, ki je bodočega zeta označil za "odličnega fanta", s katerim sta se veliko nasmejala, čeprav se ne strinjata v vsem. Med gosti naj bi bili tudi različni vplivneži in televizijske osebnosti. Po poročanju norveških medijev so goste pozvali, naj med slavjem ne uporabljajo mobilnih telefonov in fotoaparatov ter naj ničesar ne objavljajo na družbenih omrežjih.

Norvežani so bili razburjeni, ker norveški mediji nimajo dovoljenja za poročanje o poroki, saj sta bodoča zakonca podpisala pogodbo, s katero sta reviji Hello! dala ekskluzivne pravice za pisanje o veselem dogodku. "To pomeni, da javnost ne bo vedela ali videla ničesar, podrobnosti bo izvedela le, če bodo zainteresirani kupili revijo," je dejala kraljeva dopisnica norveške televizije NRK Kristi Marie Skrede.

Princesa, četrta v vrsto za prestol, in Verrett naj bi že eno leto sodelovala z Netflixom, ki naj bi ustvarjal "poglobljen in ganljiv dokumentarni film" o njunem odnosu.

Starejša od dveh otrok norveškega kralja Haralda je bila pred tem poročena s pokojnim pisateljem in umetnikom Arijem Behnom, rodile pa so se jima tri hčerke – Maud, Leah in Emma. Ločila sta se leta 2017, Behn pa je umrl na božič leta 2019, poroča BBC.

Jasnovidnost, ustvarjanje čudežev in pogovarjanje z angeli

Märtha Louise na Norveškem že desetletja vzbuja polemike zaradi svoje vpletenosti v alternativno zdravljenje. V preteklosti je trdila, da je jasnovidka, do leta 2018 je vodila šolo, ki je učence po njenih besedah ​​učila "ustvarjati čudeže" in se pogovarjati z angeli.

"V preteklih letih je bilo veliko kritik, zlasti ker sem duhovna. Na Norveškem je to tabu," je lani dejala v intervjuju za BBC in priznala, da je bila nekoliko živčna glede svoje odločitve, da ubere drugačno pot od "tradicionalne kraljeve družine".

Sorodna novica Norveška princesa Märtha Louise zaročena s šamanom

Verrett, ki naj bi članico kraljeve družine po njenih besedah izpolnjeval, na svoji spletni strani pravi, da je šesta generacija šamanov, "božji služabnik in aktivator energije", ki "demistificira duhovnost" s svojimi "brezumnimi nauki". V intervjuju za revijo Vanity Fair je trdil, da je vstal od mrtvih, in povedal, da mu je sorodnik v otroštvu napovedal, da se bo nekega dne poročil z norveško princeso.

Nekateri so naveličani princesinega "nespoštovanja očeta"

Mnogi Norvežani še niso povsem sprejeli Verretta. "Veliko ljudi na Norveškem je zelo kritičnih do tega, kar Verrett govori in počne," je dejala Skrede in dodala, da mislijo, da obstaja veliko kulturnih razlik, stvari, ki jih je povedal, pa naj bi bile po njihovem mnenju nenavadne.

Princesa se je bila svoji vlogi znotraj norveške kraljeve družine prisiljena odpovedati prav zaradi zveze s samooklicanim šamanom, saj so se Norvežani precej razburjali zaradi njunih prepričanj. Javnost je skrbelo tudi, da bo norveška princesa svoj naziv uporabljala v komercialne namene in tako kraljevo družino posredno povezovala z za marsikoga spornimi zdravilskimi praksami.

Bližnji, vključno s kraljem Haraldom V. in kraljico Sonjo, so Märthi Louise zasebno stali ob strani, niso pa podpirali njunih poslovnih podvigov, na primer spiritualnih seminarjev z naslovom "Princesa in šaman", kar je bil na koncu tudi povod za princesino odločitev, da se odpove kraljevskim zadolžitvam. Sočasno se je morala zavezati, da bo naziv princesa uporabljala le v uradne namene, ne pa za komercialne, na primer za promocijo plačljivih dogodkov. Poleti je bila tako na udaru kritik, saj sta se njeno ime in kraljevi naziv pojavila na etiketi spominskega poročnega gina, ustvarjenega v duhu poroke.

Skrede je dejala, da so številni Norvežani "naveličani tega vedenja", kar po mnenju nekaterih kaže, da princesa "ne spoštuje" svojega 88-letnega očeta, monarha, ki se je na prestol povzpel leta 1991 in je eden od evropskih monarhov z najdaljšim stažem. Zaradi njegove starosti so že objavili načrte za zmanjšanje njegovih javnih obveznosti.