Foto:
Foto:
Končno poročena!
Philip Treacy, ki oblikoval klobuk,  Anna Valentine, kreatorka obleke, in Linda Bennett, ki je oblikovala nevestine čevlje.
Dvorec so krasili cvetlični aranžmaji.
Priprave na sprejem po poroki.
Nekateri Britanci so navdušeni nad poroko prestolonaslednika.
Ko sta se poročila Charles in Diana, je njuno poroko spremljalo na milijone ljudi.
Camilla z ljubeznijo svojega življenja, princem Charlesom

Ko sta se ženin in nevesta pripeljala pred mestno hišo na civilni del poroke, je med čakajočo množico završalo in vsi so začeli vzklikati: »Prihajata, prihajata!«. Ko je kraljevi par izstopil iz avtomobila, pa je bilo slišati vzdihe o lepoti mladoporočenke.

Po civilni poroki, na katero snemalcem ni bilo dovoljeno, sta se mladoporočenca s spremstvom odpravila še v kapelo sv. Jurija na cerkveni blagoslov. Izpred mestne hiše sta Charles in Camilla odšla nasmejana in sproščena. Poroko so si prišli ogledat številni ljudje, od turistov, Londončanov, otrok pa do babic. Prav vsi so ob pogledu na par navdušeno mahali in ju spodbujali.

Uradni del poroke je bil v matičnem uradu, ki se ga udeležujejo le ožji sorodniki Camille in predstavniki kraljeve družine, med katerimi pa ni bilo kraljice Elizabete II. in njenega moža princa Filipa. Kraljevi zakonski par se je mladoporočencema pridružil šele v Windsorju.


O poroki si preberite tudi tukaj.


Ugibanja o zunanjem videzu ženina in neveste
Mediji so pravilno napovedali, da bo ženin prišel oblečen v klasično obleko in ne vojaško uniformo, ki jo je imel oblečeno na poroki s princeso Diano. Nevestino obleko je oblikovala Anna Valentine, čevlje Linda Bennett, klobuk pa Philip Treacy. Camilla si je za svojo drugo poroko privoščila tudi profesionalnega frizerja in vizažistko, ki sta poskrbela, da bo njen videz popoln.

Dvorec Windsor je krasilo na tisoče rož, med katerimi so prevladovale rumene narcise, roza in kremne lilije, kamelije, hortenzije in vrtnice. Za varnost na poroki je skrbelo več sto policistov, ki bodo budno spremljali okolico 900 let starega dvorca Windsor, v katerem so za poročno slavje še posebej okrasili tri sobane. Na sprejemu povabljencev so obiskovalci lahko izbirali med okusnimi kanapeji in poslušali govore v čast mladoporočencema. Med povabljenci so številne zvezde, med njimi Joanna Lumley, Stephen Fry in sir David Frost, pa tudi odmevni britanski politiki in predstavniki drugih držav v Veliki Britaniji.

Gostom na poroki postregli z biotorto
Poročna torta, ki sta jo razrezala britanski prestolonaslednik Charles in Camilla Parker Bowles, je bila po okusu neveste. Princu Charlesu, ki je velik ljubitelj naravno pridelane hrane, je moral biti zadovoljen z ženino izbiro torte.

Ta je bila okrašena z rastlinskimi motivi, med katerimi so prevladovale vrtnice in narcise, občudovanja vreden pa je bil tudi natančno izdelan mrežast vzorec na torti in v njem prikazana črka C ter grb valižanskega princa. Torto so razrezali s pomočjo meča Charlesovega pradeda kralja Jurija V.

Ugledni gostje, ki so se udeležili sprejema po poroki, so lahko uživali v kulinaričnih specialitetah. Med skupaj 17.000 prigrizki so lahko izbirali tudi med sendviči z divjačino, lososom, jajci in želatino, več različnimi mesnimi in vegetarijanskimi paštetami, zavitki s pečenimi rakci, pečenimi sadnimi kolači, majhnimi čajnimi kolački in drugimi dobrotami.

Britanci želijo za kralja princa Williama
Britanska javnost sicer poroki ne nasprotuje, so pa vedno bolj nezadovoljni s tem, da bo Charles nekoč postal kralj. Na prestolu bi veliko raje videli njegovega sina Williama, ki je bil sicer tudi poročna priča svojega očeta.

Britanci so potrebovali kar nekaj časa, da so se sprijaznili s Charlesovo novo izbranko, saj so jo krivili za razpadli zakon s pokojno princeso Diano. Vsem je v spominu ostal znani stavek Charlesove prve žene, da so bili v zakonu trije. Le 10 odstotkov Britancev pa se strinja s tem, da bi Camilla nekoč postala kraljica.

V medijih je bilo čutiti pomanjkanje zanimanja za kraljevo poroko, saj so se britanski časniki bolj razpisali o Charlesovem spornem rokovanju z zimbabvejskim predsednikom Robertom Mugabejem na papeževem pogrebu. Charlesovi predstavniki so že pojasnili, da se je princ znašel v situaciji, ko se nikakor ni mogel izogniti rokovanju z njim.

Manjše zanimanje medijev je všeč predvsem Camilli, ki si je že od začetka želela skromno poroko in je tudi povedala, da gre le za dva starca, ki se bosta poročila.

Ljubezenska zgodba brez primere
Charles in Camilla sta se spoznala leta 1970 med igro pola in si bila takoj všeč. Vendar pa je bila Camilla neprimerna nevesta za bodočega kralja, saj je imela že več partnerjev.

Leta 1971 so se njune poti razšle, ko se je Charles pridružil kraljevi mornarici. Camilla se je dve leti pozneje poročila z dolgoletnim občudovalcem Andrewom Parkerjem Bowlesom, vendar sta s Charlesom še vedno ostala prijatelja.

Ko se je princ poročil z nedolžnim in sramežljivim dekletom - Diano - se je zdelo, da je razmerje med njim in Camillo preteklost, vendar se je pozneje izkazalo, da sta ostala tesna prijatelja in ljubimca, kar je tudi pripeljalo do Charlesove ločitve leta 1996.

Charles in Camilla sta se kot par v javnosti prvič skupaj pojavila šele leta 1999, ko sta se prepričala, da ju javnost ne bo več obsojala, šest let pozneje pa bosta končno stopila tudi na skupno življenjsko pot.

Čeprav javnost še vedno vidi Camillo kot žensko, ki je kriva za razpad zakona med Charlesom in Diano, pa tisti, ki jo dobro poznajo, trdijo, da gre za zelo toplo, odprto osebo, ki ljubi konje. Camilla je po njihovem mnenju zelo trdna in vztrajna oseba z izrednim smislom za humor, ki ga Charles ljubi že od nekdaj.

Kdo je Camilla Parker Bowles?
Camilla Rosemary Shand se je rodila 17. julija 1947 v Londonu kot najstarejši otrok majorja Brucea Shanda in Hon Rosalind Cubitt, hčerke lorda Ashcomba. Odraščala je v ruralnem Sussexu, skupaj s sestro Annabel in bratom Markom. Med prijatelji je Milla, kot so jo klicali prijatelji, veljala za neustrašno, iznajdljivo in razposajeno.

Najprej se je šolala na prestižni šoli Queens Gate School v South Kensingtonu, pozneje pa tudi v Švici in Franciji. Leta 1967 je debitirala in vstopila v svet visoke družbe.

Leta 1971 se je poročila s prijateljem Andrewom Parkerjem Bowlesom, s katerim ima dva otroka, sina Toma in hčerko Lauro. Leta 1995 se je ločila.