Princesa Victoria in Daniel Westling ob razglasitvi zaroke 24. februarja letos. Foto: EPA
Princesa Victoria in Daniel Westling ob razglasitvi zaroke 24. februarja letos. Foto: EPA
Carl Philip, Emma Pernald
Carl Philip in Emma Pernald sta dolgo časa čakala. da se bo Victoria zaročila in nato tudi poročila, ko pa se jima je želja začela uresničevati, sta se pa razšla.

31-letna naslednica švedskega prestola in njen štiri leta starejši zaročenec Daniel Westling sta se spoznala leta 2002, ko je bil on njen osebni trener. njeni starši in pa tudi švedska javnost na začetku zveze niso odobravali, a so se sščasoma s princesinim izvoljencem sprijaznili.

Poroka bo torej 19. junija 2010, na isti dan, kot sta si zvestobo leta 1976 obljubila Victorijina mati, kraljica Silvia, in oče, kralj Carl XVI. Gustaf. Obred bo, kot je to v navadi, v stockholmski katedrali Storkyrkan, celotno poroko pa bo, kot so še sporočili s švedskega dvora, pripravil vodja kraljeve straže in uradni kraljevi organizator porok generalmajor Håkan Pettersson. Kdo bo par poročil, pa (presenetljivo?) še ni znano.

V zadnjem času so se Švedi sicer mrzlično spraševali, kdaj bosta Victoria in Daniel končno stopila pred oltar, svojo sestro pa je menda priganjal tudi dve leti mlajši princ Carl Philip, ki se v skladu s tradicijo ne sme poročiti pred svojo starejšo sestro oz. pred prestolonaslednico.

Namesto še ene zaroke - razhod
Z Emmo Pernald, s katero sta se spoznala leta 1999, sta si menda poroke močno želela. Ko je konec februarja švedska kraljeva hiša oznanila skorajšnjo poroko princese, so Švedi pričakovali tudi napoved zaroke Carla Philipa, a so se ušteli - z Emmo sta se namreč pred dnevi razšla. Razloga za razpad dolgoletne zveze na švedskem dvori niso navedli, tako princ kot Emma pa vztrajno molčita.

Carl Philip je sicer ob rojstvu veljal za prestolonaslednika, a so mu še pred prvim rojstnim dnem ta naslov "odvzeli", ko je parlament odpravil primogenituro, uzakonjeno leta 1810. Carl Phillip in Victoria imata sicer še mlajšo sestro Madeleine, ki pa se, sodeč po podrobnostih, ki vsake toliko časa pricurljajo v javnost, še ne namerava ustaliti.

T. K.