J. T. Money (iz skupine Poison Clan), Brother Marquis, Mr. Mixx in Fresh Kid Ice. Foto: AP
J. T. Money (iz skupine Poison Clan), Brother Marquis, Mr. Mixx in Fresh Kid Ice. Foto: AP

Poslovil se je še eden izmed članov hiphop skupine 2 Live Crew, ki je imela velik vpliv v 80. letih prejšnjega stoletja. Pri 58 letih je namreč umrl Brother Marquis, čigar uradno ime je bilo sicer Mark D. Ross. Njegovo smrt je potrdil vodja zasedbe, ki je pozneje žalostno novico objavila tudi na svojih družbenih omrežjih. Vzrok smrti za zdaj ostaja neznanka, poroča BBC.

Raper se je sicer rodil v New Yorku leta 1966, a se je v najstniških letih preselil v Los Angeles. Pozneje je odšel v Miami in se leta 1986 pridružil skupini 2 Live Crew. Marquis je skupaj z DJ Mr. Mixxom, Fresh Kid Iceom in Lukom Skyywalkerjem dosegel komercialni uspeh. V 90. letih prejšnjega stoletja so se sicer razšli, nato pa so se ponovno združili.

Pred skupino 2 Live Crew spolno eksplicitna besedila niso bila zelo razširjena. Prav zaradi svojih spolno nazornih besedil in naslovnic je zasedba albumov sprožila polemike. Njena najuspešnejša pesem je bila Me So Horny iz leta 1989, ki je bila del albuma As Nasty As They Wanna Be. To je bil tudi prvi album, ki ga je ameriška vlada razglasila za pravno nespodobnega.

Čeprav je bila odločitev čez nekaj let razveljavljena, je pozornost, ki jo je plošča prejela zaradi kontroverznosti, pripomogla k njeni uspešnosti in prodaji.

Skupina je to situacijo leta 1990 pospremila z Banned in the USA, ki je bila prva naslovnica albuma, na kateri je bila oznaka Parental Advisory: Explicit Content, ki je kupce opozarjala na eksplicitno vsebino, ki morda za mlajše ni primerna. Na naslovnici je skupina nosila majice z napisom: "Cenzura je neameriška", naslovna pesem pa se je neposredno nanašala na prepoved njihovega prejšnjega albuma in je vsebovala tudi delček pesmi Born in the USA.

Leta 2017 je umrl še en član zasedbe 2 Live Crew, Fresh Kid Ice, čigar pravo ime je bilo Christopher Wong Won.