Tudi med kolegi je bil izredno cenjen in priljubljen. Foto: Reuters
Tudi med kolegi je bil izredno cenjen in priljubljen. Foto: Reuters
Garry Shandling
S svojo dolgoletno kariero je v svetu zabave pustil velik pečat. Foto: Reuters

Shandling, ki je kariero začel kot pisec situacijskih komedij, kot so Welcome Back, Kotter in Sanford and Son, je bil iz svojega doma v Los Angelesu prepeljan v tamkajšnjo bolnišnico, kjer pa mu osebje več ni moglo pomagati.

Komik, ki naj bi bil pred dogodkom relativno zdrav, je nujno medicinsko pomoč poklical sam. "Smrt je povzročil srčni infarkt," je za Reuters povedal njegov publicist, Alan Nierob. Dodal je, da Shandling ni imel prav nikakršne zgodovine srčnih bolezni.

Brian Elias, predstavnik sodne medicine, je povedal, da je bila smrt povsem naravna. "Na tem primeru ni prav nič sumljivega."

Po smrti so se komiku, ki je bil sicer znan kot malenkost nervozen in neroden, na družbenih omrežjih poklonili številni znani obrazi. "Šokiran in žalosten sem. Bil je odličen komik in pisatelj, njegova dela štejemo med klasike," je zapisal David Letterman.

Čeprav je imel dolgo kariero, je vrh vseeno doživel v zgodnjih letih. V osemdesetih je ustvaril in tudi nastopal v It's Garry Shandling's Show. Oddaja, ki ni bila znotraj klasičnih okvirjev, je kot ena izmed prvih v dogajanje vključila tudi studijski set in občinstvo. Toda Shandling se je po 72 epizodah premaknil naprej in z The Larry Sanders Showom dosegel še večji komercialni uspeh. Nastopal je kot močno napihnjena verzija samega sebe. Znotraj The Larry Sanders Showa je gostil izmišljeno večerno oddajo, fiktivne dogodke pa je povezoval z izkušnjami iz realnega življenja. S scenarijem za zadnjo epizodo oddaje si je leta 1998 prislužil celo nagrado emmy.

Kolegi mu želijo biti na neki način podobni
Rojen je bil v Chicagu, odraščal v Tucsonu, nato pa se je leta 1970 preselil v Los Angeles, kjer je začel kot oglaševalec. Nadaljeval je kot scenarist za situacijske komedije, zatem pa je počasi začel ustvarjati lastne komične oddaje.

"Postavil je standard, ki ga vsi drugi še vedno poskušamo doseči," je za Guardian povedal igralec Bob Odenkirk. "Vsem je dal priložnost, da se naučimo ustvariti nekaj resnično posebnega. Toda predvsem v zadnjih letih sem ga poznal kot osebo, ki se nikoli ni nehala truditi, da bi bila še boljša. To je le še ena v vrsti stvari, s katerimi je navdihnil mene in vse druge, ki so ga osebno poznali."

"Bil je neverjeten tako v svetu komedije kot v zasebnem življenju. Njegovo delo bo cenjeno za vedno. Ves čas nas je spravljal v smeh, hkrati pa je bil eden izmed najbolj radodarnih mentorjev perspektivnim mladim komikom," so v izjavi povedali predstavniki Universal Talent Agency, ki so Shandlinga zastopali. "Počaščeni smo, da smo ga imeli v življenju kot prijatelja in stranko," so dodali. "Zelo ga bomo pogrešali."