Gloria Stuart, vedno nasmejana 100-letnica, je julija priznala, da se je tudi sebi zdela najboljša prav v Titaniku. Foto: Reuters
Gloria Stuart, vedno nasmejana 100-letnica, je julija priznala, da se je tudi sebi zdela najboljša prav v Titaniku. Foto: Reuters
Gloria Stuart, James Cameron
Glorii je z navdušenjem ploskal tudi sloviti režiser James Cameron. Foto: Reuters

Igralka, ki je bila sicer ena izmed ustanovnih članov združenja Screen Actors Guild in zelo obetavna igralka v 30. letih, je prvo pomembnejše priznanje za svoje delo dobila šele pri 87. letih, ko je bila nominirana za oskarja za najboljšo stransko vlogo za upodobitev postarane Rose Calvert, ki se spominja svojega potovanja na ladji Titanik in prve prave ljubezni, Jacka Dawsona (mlado Rose je takrat upodobila Kate Winslet, Jacka pa Leondardo di Caprio).

O življenju in delu Glorie Stuart smo pisali že ob njenem visokem jubileju.

Ob njenem 100. rojstnem dnevu, ki ga je praznovala 4. julija, ji je Akademija pripravila posebno slovesnost, s katero so se poklonili častitljivi starosti igralke in njenemu delu. V pogovoru za tiskovno agencijo AP je julija dejala, da ni nič posebnega, če človeku uspe dočakati 100 let. "Ne morem reči, da sem opazila kakšno razliko med 100 in, na primer, 90. Še vedno je vse isto, še vedno si krhek, slaboten in poln saj-veste-česa," pravi igralka, katere kariera se je razteza čez zavidljivih osem desetletij.

Zaslovela je v 30. letih, nato pa ...
Prvič se je na velikih platnih pojavila v začetku 30. let, ko je podpisala svojo prvo pogodbo z Universalom. Kmalu je spoznala Jamesa Whala, ki je bil nad njo popolnoma navdušen. Postala je njegova ljubljenka in še danes velja, da se je v Whalovih filmih najbolj izkazala - med najbolj hvaljenimi sta tako vlogi v filmih The Old Dark House (1932), v kateri se je pojavila ob Borisu Karloffu, in The Invisible Man (Nevidni mož) leta 1933.

A kmalu je njena zvezda začela zahajati: "Vse, kar so mi v Universalu namenili, niso bile niti drugorazredne niti tretjerazredne, pač pa kar četrtorazredne vloge." Pozneje se je igranju povsem odpovedala in se raje posvetila pisanju in slikanju. Znova jo je pred kamero dobil James Cameron (režiser Titanika). V že omenjen pogovoru je priznala, da je bila njena igra v brezčasni ljubezenski zgodbi med Jackom in Rose ena njenih najboljših.

Pred petimi leti je zbolela za rakom
Stuartova je sicer zadnja leta živela mirno na svojem domu v mestu angelov in se ukvarjala s pisanjem ter vrtnarjenjem. Kot je za Los Angeles Times pojasnila njena hči, pisateljica Sylvia Thompson, so ji pred petimi leti odkrili raka na pljučih, a je to ni ustavilo, da ne bi svojega življenja uživala do zadnjega diha. Umrla je v noči na ponedeljek, je še povedala Thompsonova.