Poročena je bila dvakrat - prvič le tri leta s škotskim igralcem Ivanom Craigom. Foto: EPA
Poročena je bila dvakrat - prvič le tri leta s škotskim igralcem Ivanom Craigom. Foto: EPA
Princesa Lilian, princ Bertil
Njuna ljubezen je premagala vse ovire. Poročila sta se šele leta 1976, 33 let po tem, ko sta se spoznala. Foto: EPA
Švedska princesa Lilian
Vedno nasmejana Lilian je s svojo predanostjo svojemu izbrancu Švedom prirasla k srcu. Foto: Reuters
Švedska princesa Lilian
Čeprav do poroke leta 1976 ni smela biti ob svojem izbrancu na niti eni uradni prireditvi, je bila njuna ljubezenska zgodba znana in občudovana že desetletja prej. Foto: Reuters
Švedska kraljeva družina na podelitvi Nobelovih nagrad
Lilian je po smrti svojega moža prevzela vse njegove obveznosti, Na fotografiji s kraljem Karlom Gustavom, kraljico Silvio in njunimi tremi otroki, Victorio (desno), Madeleine in Carlom Philipom. Foto: EPA

Kraljeva palača sicer ni razkrila vzroka smrti, je pa že leta znano, da je Lilian bolehala za alzheimerjevo boleznijo, zaradi česar se je pred slabimi tremi leti tudi povsem umaknila iz javnosti.

Princesa Lilian nosi v srcih Švedov prav posebno mesto, saj so njeno zgodbo marsikdaj primerjali s Pepelkino. Rodila se je kot povsem navadna smrtnica Lillian May Davies v valižanskem mestu Swansea 30. avgusta 1915. Ko je dopolnila 16 let, se je preselila v London, kjer je delala kot manekenka (predstavljala je najnovejše modele klobukov in rokavic), igralka, pevka in baletna plesalka.

Tam je spoznala tudi svojega prvega moža, škotskega igralca Ivana Craiga, ki v svojem poklicu ni nikoli ravno blestel. Poročila sta se septembra 1940, le malo pozneje pa so njega vpoklicali v vojsko in ga poslali na fronto, v severno Afriko. Tri leta pozneje sta se zaradi prevelike razdalje, ki ju je ločevala, in zato ker sta vsak spoznala nekoga drugega, odločila, da se ločita.

Med vojno je Lilian (en -l v svojem imenu je opustila, ko se je odločila za umetniško kariero) delala v tovarni, kjer so izdelovali radijske sprejemnike za mornarico, in v bolnišnici skrbela za ranjene vojake. Nekje sredi vseh svojih obveznosti je srečala švedskega princa Bertila, ki je v Londonu v vlogi mornariškega atašeja zastopal interese svoje domovine.

Osvojil jo je šele pozneje
Natančen kraj ali datum njunega prvega srečanja dolgo časa nista bila znana - po nekaterih trditvah sta se spoznala na zabavi za njen 28. rojstni dan, po drugih naj bi se srečala v nekem nočnem klubu, spet tretja različica pa trdi, da sta se spoznala na podzemni železnici. V svojim spominih z naslovom Moje življenje s princem Bertilom je Lilian leta 2000 razkrila, da sta se spoznala v nočnem klubu Les Ambassadeurs, nekaj dni pred njenim rojstnim dnem, nato pa ga je povabila na manjšo zabavo v svojem stanovanju.

A iskrica je preskočila šele pozneje, je pojasnjevala pred dobrim desetletjem. Njeno srce je namreč osvojil, ko jo je po bombardiranju njene soseske prišel iskat z avtomobilom. "Tako čeden je bil, moj princ. Sploh v uniformi. Tako očarljiv in pozoren. In tako zabaven. Oh, kako sva se smejala skupaj," se je spominjala švedska princesa.

Poroka je bila nedosegljiva
Tretji sin kronskega princa Gustava VI. Adolfa in pravnuk britanske kraljice Viktorije (njegova mati, princesa Margareta, je bila Viktorijina vnukinja) je sicer veljal za pravega plejboja, zato ni bil nihče prav zares presenečen, ko je Lilian kmalu "podlegla" njegovim čarom. A nihče ni pričakoval tistega, kar je sledilo - Bertil in Lilian sta se noro zaljubila in se svoji ljubezni nista hotela odpovedati, s čimer pa so se zadeve precej zapletle.

Bertilov starejši brat (in dedič prestola) Gustav Adolf je namreč leta 1947, ko je bil njegov sin Karel Gustav (zdajšnji kralj) star manj kot eno leto, umrl v letalski nesreči, druga dva brata pa sta se že prej poročila z navadnima smrtnicama, zato se je Bertilov oče, takratni kralj, Gustav VI. Adolf, zbal za usodo dinastije Bernadotte. Pod vplivom svojega očeta Gustava V. (ta je prestol sinu prepustil leta 1950, nato pa živel še 23 let), ki je odločno nasprotoval ločitvi (in posledično ločenkam), je svojemu sinu prepovedal poroko oz. ga prosil, naj počaka do njegove smrti, preden se poroči.

V senci, a vseeno vedno ob njem
Čeprav sta Lilian in Bertil večino časa preživela skupaj - živela sta mirno življenje v svoji vili na jugu Francije, občasno pa sta se vrnila tudi na njegovo rodno Švedsko -, pa se je vsaj, ko je moral Bertil opravljati svojemu položaju primerne javne funkcije, Lilian skrivala v senci. A sčasoma je Lilian s svojo očarljivostjo, preprostostjo in živahnostjo na svojo stran pridobila ne le Švedov, ampak tudi člane kraljeve družine (z izjemo Bertilovega dedka) - prvič je tako ob svojem izbrancu na kakšni uradni prireditvi stala na praznovanju 90. rojstnega dne kralja Gustava Adolfa leta 1972.

61-letna nevesta in tri leta starejši ženin
Ko je štiri leta pozneje, junija 1976 kralj Karl Gustav pred oltar popeljal svojo izbranko, Nemko Silvio Sommerlath, ki je bila hči delavskih staršev (spoznala sta se leta 1972 na poletnih olimpijskih igrah v Münchnu, kjer je ona delala kot hostesa), je bilo jasno, da so vrata končno odprta tudi za Lilian in Bertila. Zvestobo sta si tako obljubila decembra istega leta na skromni slovesnosti v kapeli palače Drottningholm. Nevesta je imela takrat že 61 let, ženin pa 64.

Od takrat pa do Bertilove smrti leta 1997 sta živela spokojno in se ljubila kot prvi dan, se je spominjala Lilian. Edino, kar sta obžalovala, je bilo to, da nista imela otrok, je priznala v že omenjeni biografiji.

Po poroki sta z možem skupaj opravljala vse državniške in protokolarne dolžnosti, po njegovi smrti pa jih je prevzela sama in se še pri 90. letih redno pojavljala v javnosti. Leta 2010 so iz švedske palače sporočili, da trpi za alzheimerjevo boleznijo, zaradi zapletov pri bolezni pa se tudi ni mogla udeležiti poroke bodoče švedske kraljice, kronske princese Victorie, ki je s poroko z Danielom Westlingom prav tako postavila mejnik v zgodovini švedske monarhije.