Newyorčanka Gabourey Sidibe v filmu Precious igra najstnico, ki jo spolno zlorablja oče. Foto:
Newyorčanka Gabourey Sidibe v filmu Precious igra najstnico, ki jo spolno zlorablja oče. Foto:
Na naslovnici revije Vanity Fair med mladimi lepoticami ni bilo prostora za temnopolto Sidibejevo. Foto: Vanity Fair
Gabourey Sidibe
'Gabby' pravi, da ji je v igralskem poslu uspelo s pomočjo optimizma. Foto: EPA

Kot vsako leto je revija Vanita Fair izdala številko, v kateri predstavljajo nove hollywoodske upe - mlade igralke, ki so s to ali ono "prelomno" vlogo zaznamovale prejšnje leto. Mlade lepotice za naslovnico slavnega časopisa že tradicionalno fotografira Annie Leibovitz.

A letos se med mladimi, lepimi in nadarjenimi damami na naslovnici ni znašla igralka, ki ji manjka le ena od zaželenih lastnosti. Pa čeprav bi si prostor na naslovnici zaslužila.

Črno debeluško "skrili" v notranjost revije
Gabourey Sidibe, zvezdnica uspešnice Precious in letošnja konkurentka za oskarja za najboljšo igralko, z več kot sto kilogrami ne ustreza lepotnim idealom Hollywooda.

In prav to naj bi bil razlog, so prepričani bralci revije Vanity Fair, da se ni znašla na naslovnici (razteza se na več straneh, pred objektiv slavne fotografinje pa je stopilo devet igralk) skupaj s svojimi "lepšimi", vitkejšimi in - tega ne gre zanemariti - svetlopoltimi kolegicami.

Abbie Cornish, Kristen Stewart, Carey Mulligan, Amanda Seyfried, Rebecca Hall, Mia Wasikowska, Anna Kendrick, Emma Stone in Evan Rachel Wood, zvezdnice na omenjeni naslovnici, so vse lepe in vitke belke. Gabourey Sidibe pa je črnka izrazito močne postave. Ona je igralsko odkritje - Precious je bil njen filmski prvenec -, ki si je v uredništvu očitno niso mogli predstavljati med omenjenimi lepoticami, je pa zaradi odlične igre in nominacije za oskarja niso mogli popolnoma ignorirati, zato so jo "skrili" v notranjost revije.

"Veseli me že, da so me sploh omenili"
Najprej sem pomislila: "Hm, bi morala biti tudi jaz na tem snemanju? A sem to hitro prebolela. Mislim, da bi se, če bi bila tam, vseeno počutila, kot da ne spadam mednje. Ni važno, da me ni na naslovnici, veseli me že to, da so me nekje omenili. Prihajam iz sveta, kjer nikoli nisem bila na naslovnicah niti v revijah. Zato sem srečna, da sem sploh v časopisu," je pozneje izjavila vedno optimistična in skromna Sidibe. A bralci, njeni oboževalci, številni kritiki in starši po vsem svetu niso tako razumevajoči do uredništva revije.

Prav optimizem je 26-letni Sidibejevi pomagal do uspeha v poslu, ki se osredotoča na zunanjo lepoto, saj se je igralka že pred dolgo časa odločila, da bo zadovoljna z osebo, ki jo vidi v ogledalu. "To je bil dolg prehod," je povedala. "Hvaležna sem, da mi je uspelo, saj se s tem ukvarja toliko ljudi - lepih ljudi, čudovitih ljudi. Ne zavedajo se, da so čudoviti, in to je žalostno. Vesela sem, da sem ena izmed ljudi, ki se v svoji koži počutijo čudovito."