Newmanova strast so bili hitri avtomobili. Foto: EPA
Newmanova strast so bili hitri avtomobili. Foto: EPA

"Upamo, da bo javnost te stvari tako cenila, kot jih mi že desetletja," je sporočila družina. Joanne Woodward in Paul Newman, oba oskarjevca, sta bila poročena pol stoletja, vse do Newmanove smrti leta 2008. Na dražbo bo danih približno 300 predmetov, ki sta jih legendarna igralca zbrala in jih uporabljala v svojem 50-letnem zakonu. Dražba bo tako po pisanju STA-ja ponudila vpogled v osebno in poklicno življenje slavnega para, ki sta bila oba tudi predana človekoljuba.

Večina predmetov je iz njunega doma v Connecticutu, na dražbo pa bodo dani filmski spominki, zbirateljski predmeti s področja avtomobilizma in dirkaštva, družinske fotografije, starinsko pohištvo in umetniška dela. Serija dražb bo osvetlila dva svetova, ki sta ju združevala zakonca: bleščeči življenjski slog hollywoodskega vplivnega para in njuno zasebno življenje, v katerem sta se obdajala z ljudmi in predmeti, ki so jima bili najbolj pri srcu.

Predmeti iz filmov, pisma predsednikov in poročna obleka

Med vrhunci dražbe spletni portal poudarja predmete iz njunih filmov, med katerimi so podpisani scenariji, nagrade, rekviziti in kostumi, povezani s filmi iz njune bogate kariere, kot so Barva denarja, Butch Cassidy in Sundance Kid, Hud in Rachel, Rachel. Ponudili bodo tudi obsežno zbirko predmetov iz sveta avtomobilizma, ene Newmanovih največjih strasti. V njej so med drugim dirkaški kombinezoni, čelade, medalje in nagrade. Naprodaj bodo tudi predmeti, povezani s svetom politike, med katerimi so denimo pisma in fotografije predsednikov Jimmyja Carterja, Georgea H. W. Busha in Billa Clintona z njihovimi lastnoročnimi podpisi.

Iz izbora njunih osebnih predmetov pa Sotheby's med drugim omenja Joannino poročno obleko in prstan, fotografije z igralskimi kolegi iz zlate dobe Hollywooda, kot so Robert Redford, Anthony Perkins in drugi, ameriško in angleško pohištvo 18. stoletja ter izbor okrasnih predmetov iz njunega doma v Connecticutu.