Leticia Hallyday, Laura Smet in David Hallyday so se zapletli v bitko za premoženje pokojnega pevca. Foto: EPA
Leticia Hallyday, Laura Smet in David Hallyday so se zapletli v bitko za premoženje pokojnega pevca. Foto: EPA

Starejša otroka pokojnega francoskega glasbenika 35-letna Laura Smet in 52-letni David Hallyday sta se malo po zvezdnikovi smrti decembra 2017 odločila za tožbo, s katero sta izpodbijala oporoko, v kateri je glasbenik vse zapustil svoji četrti ženi Laeticii, v primeru njene smrti pa njunima posvojenkama Jade in Joy.

Laura in David, ki se z mačeho nista razumela, sta zahtevala svoj delež očetovega premoženja. Foto: EPA
Laura in David, ki se z mačeho nista razumela, sta zahtevala svoj delež očetovega premoženja. Foto: EPA

V oporoki je na starejša otroka povsem pozabil

Oporoka je po njunih navedbah nastala v ZDA, kjer je Hallyday zadnja leta živel, poleg tega pa se po francoski zakonodaji premoženje pokojnika razdeli med vse njegove dediče. A ravno temu se je Hallyday z določilom, da po Laeticijini smrti vse pripade njunima hčerkama, izognil. Zato sta Laura in David oporoko izpodbijala in si tako skušala zagotoviti vsaj delček očetovega premoženja, saj francoska zakonodaja izrecno ščiti ravno otroke pred popolnim razdedinjenjem.

Odvetniki Laure Smet so sicer februarja lani zatrdili, da je ostala "brez materialnih dobrin, brez avtorskih pravic za njegovo umetniško delo, brez kakršnega koli spominka, kitare, niti podpisanega ovitka za ploščo s skladbo Laura, ki ji je posvečena". "Otrok ima pravico dobiti nekaj od svojega očeta," so v zahtevku še dopisali odvetniki.

Odvetnik vdove "šokiran"

Zdaj pa je sodišče v Parizu odločilo, da mora dedovanje potekati po francoski zakonodaji, saj je bil Hallyday (čeprav je zadnjih 20 let svojega življenja večinoma živel v Kaliforniji) še vedno francoski državljan. "Laeticia Hallyday bo dobila svoj delež, a skupno je zdaj dedičev pet. Poleg pevčeve vdove tudi njuni posvojenki ter Laura in David," je sporočil odvetnik Hallydayjevih starejših otrok Pierre-Jean Douvier. Novico je potrdil tudi odvetnik zadnje gospe Hallyday, Ardavan Amir-Aslani, pri čemer pa je poudaril, da je ob odločitvi sodišča šokiran.

Hallyday, s pravim imenom Jean-Philippe Smet, je v Franciji veljal za pravo legendo. V svoji karieri, ki se je raztezala skozi pet desetletij, je prodal več kot 110 milijonov plošč, v živo pa si je njegove koncerte ogledalo okoli 28 milijonov ljudi. Umrl je decembra 2017 po daljšem boju z rakom na pljučih. Kot omenjeno, je zadnjih 20 let živel v ZDA, kamor se je preselil leta 1996 po poroki s takrat komaj 21-letno Leticio (njemu je bilo 53 let). Skupaj sta posvojila dve deklici iz Vietnama.

Podrobnosti njegove oporoke sicer niso znane, prav tako ne velikost njegovega premoženja. Po nekaterih podatkih naj bi znašalo več kot 100 milijonov evrov, po drugi pa naj bi bilo precej manjše, saj naj bi v zadnjih letih življenja "pridelal" kar precej dolgov.