Baldwin s soprogo Hilario po odločitvi sodnice. Foto: Reuters
Baldwin s soprogo Hilario po odločitvi sodnice. Foto: Reuters

66-letni Baldwin je ob izreku odločitve sodnice Mary Marlowe Sommer planil v jok, nato pa objel svojo prav tako ganjeno soprogo Hilario.

Presenetljivi obrat se je zgodil po le treh dneh sojenja v Santa Feju, na sodišču, ki je le nekaj kilometrov oddaljeno od ranča Bonanza Creek, priljubljenem prizorišču snemanja vesternov v Novi Mehiki, kjer je Baldwin med vajami ustrelil 42-letno Hutchins in ranil režiserja Joela Souzo.

Primer se je vlekel tri leta. Foto: Reuters
Primer se je vlekel tri leta. Foto: Reuters

To je že drugič, da je bil sodni proces proti zvezdniku ovržen, ampak tokrat se odločitve ne da več izpodbijati in mu ne bodo več sodili.

Po navedbah Baldwinovih odvetnikov sta policija in tožilstvo skrila dokaze – serijo krogel –, ki bi lahko bili povezani s streljanjem na snemanju.

Ključno vprašanje celotnega primera je bilo, kako se je lahko na snemalni lokaciji namesto neškodljivih slepih nabojev znašlo pravo strelivo, Baldwinovi odvetniki pa so postavljali pod vprašaj celotno preiskavo in procesiranje dokazov.

Poziv obrambe, da se zaradi kompromitiranih dokazov primer ovrže, je sprožilo serijo dogodkov, med drugim odstop enega od vodilnih tožilcev, sodnica pa je razrešila poroto, da bi zaslišala vrsto prič.

Sodnica: Načrtno prikrivanje dokazov

Omenjene krogle bi bile lahko povezane s smrtjo Hutchins, a so bile vložene pod neki drugi primer in z drugo serijsko številko. Tožilstvo je trdilo, da strelivo ni povezano s primerom in da se ne ujema s kroglami, ki so jih našli na snemanju filma Rust.

A sodnica je razsodila, da bi moralo tožilstvo o teh kroglah obvestiti Baldwinovo obrambo. "Načrtno prikrivanje teh informacij je bilo namerno in premišljeno," je dejala. "Sodišče te krivice ne more popraviti."

Ključne za razveljavitev sojenja so bile na novo najdene krogle. Foto: Reuters
Ključne za razveljavitev sojenja so bile na novo najdene krogle. Foto: Reuters

Tožilstvo zdaj ne bo moglo ponovno vložiti obtožnice proti Baldwinu, saj sodnica sodnega procesa ni razveljavila, ampak ga je povsem ovrgla, poroča BBC.

Orožarka edina obsojena

Novi dokazi so se pojavili v četrtek, ko je eden od tehničnih delavcev pred sodiščem povedal, da mu je upokojeni policist Troy Teske predal strelivo, ki bi lahko bilo povezano s primerom.

Teske je prijatelj očima Hannah Gutierrez-Reed, orožarke, ki je bila na snemanju odgovorna za varnost orožja in je s strelivom napolnila revolver, s katerim je streljal Baldwin. Za Gutierrez-Reed so v ločenem sojenju odločili, da je kriva uboja iz malomarnosti in je bila aprila obsojena na 18 mesecev zapora, najvišjo mogočo kazen.

Če bi odločili, da Baldwin kriv, bi mu tudi grozilo do 18 mesecev zapora.

Obtožnica zoper Baldwina ovržena