Camilla in princ Charles veliko prostega časa namenjata dobrodelnosti, princ pa je že dolgo tudi zagovornik ekološkega kmetovanja. Foto: EPA
Camilla in princ Charles veliko prostega časa namenjata dobrodelnosti, princ pa je že dolgo tudi zagovornik ekološkega kmetovanja. Foto: EPA
Princ Charles
Princ Charles je Romunijo obiskal že večkrat, nazadnje maja letos. Foto: EPA
Grad Bran
V romunskem gradu Bran so posneli že veliko prizorov z Drakulo v glavni vlogi. A Drakulalanda ne bo, vztraja Charles. Foto: EPA

Britanski princ ima v Romuniji velikopotezne načrte - v Transilvaniji bo ljudem predstavil obliko trajnostnega turizma, ki ne uničuje naravnega okolja, je povedal prinčev tiskovni predstavnik in dodal, da je princ Charles navdušen nad svojo idejo.

Charlesove sanje - kmečka idila
V romunski vasi Viscri, kjer je približno štiristo hiš, bo kupil posestvo, na katerem stoji stara kmečka hiša, ki jo bo obnovil in oddajal turistom. Seveda se bo našel prostor tudi za kokoši, pujse in koze. Princ upa, da mu bodo sledili tudi drugi vaščani in tako vdihnili odmaknjeni pokrajini novo življenje. Viscri je ena izmed starih transilvanskih vasic, ki so na Unescovem seznamu kulturne in naravne dediščine.

Preprečili so gradnjo Drakulalanda
Charles je sicer tudi podpornik romunskega sklada Mihaia Eminescuja, ki skrbi za obnovo kulturne dediščine in gospodarstva v transilvanskih vaseh. Sklad je med drugim že preprečil gradnjo zabaviščnega parka, ki bi bil posvečen Drakuli, kjer so nameravali prodajati krvavo rdečo sladkorno peno in sladoled z okusom česna. Charles je takrat pisal romunskemu predsedniku in izrazil nasprotovanje parku Drakulaland.

Kri princa Vlada v Charlesovih žilah?
Britanski tabloidi so zgodbo o Charlesovih načrtih v Romuniji seveda že "raziskali". Zapisali so, da je prinčeva izbira odlična, saj naj bi bili daljni predniki Charlesa sorodniki princa Vlada, ki je bil pisatelju Bramu Stokerju navdih za grofa Drakulo. Porfirija, dedna bolezen, za katero je značilno pomanjkanje železa in jo povezujejo z legendo o vampirijih, pa je pred stoletji mučila tudi britansko kraljevo družino.

Camilla je kuhala za šolarje
Charlesova žena Camilla pa dobra dela opravlja tudi v Veliki Britaniji. Pred kratkim je obiskala neko osnovno šolo, si nataknila predpasnik in se spretno zavrtela po kuhinji. Camilla je otrokom želela pokazati, kako se bolj zdravo prehranjevati. Šolarjem je naredila sveže stisnjen sadni sok, potem pa se je sprehodila po njihovem vrtu, kjer pridelujejo organsko zelenjavo.

Princ Charles in Camilla bosta oktobra skupaj obiskala Pakistan. Govorice o njuni ločitvi so za zdaj malo potihnile.