Valižanski princ in princesa na tekmi Lige NBA v Bostonu. Foto: AP
Valižanski princ in princesa na tekmi Lige NBA v Bostonu. Foto: AP

40-letnega princa in princeso je sprejel Wycliffe “Wyc” Grousbeck, lastnik kluba Boston Celtics, v prvi vrsti tik ob igrišču pa so jima družbo delali še guvernerka Massachusettsa Maura Healey, županja Bostona Michelle Wu in 84-letna živa legenda Celticsov, nekdanji košarkarski igralec Thomas “Satch” Sanders.

Viri poročajo, da sta britanski prestolonaslednik in njegova žena komaj čakala, da se srečata z oboževalci na tekmi, ki so ju pozdravili z navdušenimi vzkliki.

Kraljevi par je v Boston priletel v sredo, v mestu pa bosta ostala tri dni, pri čemer bosta v petek podelila nagrade na slovesnosti The Earthshot Prize, na katerih nagrajujejo najbolj inovativne rešitve za boj proti globalnemu segrevanju.

Gre za pobudo princa Williama, ki bo v teh treh dneh obiskal še program za ogroženo mladino, trajnostni laboratorij in obalo Bostona, da bi videl, kako si to mesto prizadeva boriti proti podnebnim spremembam.

Kate in William sta v Boston pripotovala v sredo. Foto: AP
Kate in William sta v Boston pripotovala v sredo. Foto: AP

Drugačna podoba monarhije

Kraljevi par je na svoji prvi poti v tujini po smrti britanske kraljice Elizabete II. septembra. Kot navaja AP, je cilj obiska pokazati "mlajši obraz monarhije" in kako se ta spopada s pomembnimi vprašanji, kot so podnebne spremembe v času, ko skuša ostati relevantna v moderni, večkulturni Veliki Britaniji.

Monarhija se po smrti priljubljene kraljice spopada z vse več kritikami, ki pod kraljico nikdar niso tako priplavale na površje, Williamov oče, kralj Karel III., pa napoveduje "vitkejšo" monarhijo, z manj pompa in ceremonialnosti.

Princ William je priljubljenejši od očeta, zato ga skuša kralj čim bolj angažirati, s Kate pa se posvečata okoljski tematiki, skrbi za duševno zdravje in izobraževanju otrok, da bi tako pokazala drugo, bolj družbeno ozaveščeno plat monarhije.

William in Kate sta ZDA nazadnje obiskala leta 2014, kmalu po poroki.