Foto:
Foto:
V japonski kraljevi družini se ni rodil moški potomec že od leta 1965.
Družina se je povečala še za enega člana.

Dodala je še, da kljub temu še ni sposobna opravljati uradnih dolžnosti princese.

Princesa z diplomo s Harvarda se že od lanskega decembra ni udeležila nobene uradne slovesnosti zaradi slabega psihičnega zdravja, ki naj bi bilo posledica neuspešnega privajanja na kraljevsko življenje in pritiska javnosti, da rodi moškega potomca.

Masako je ob praznovanju svojega 41. rojstnega dne povedala, da je bilo zadnjih nekaj let zanjo res težkih, a ji je s pomočjo moža in prijateljev uspelo prebroditi težave. Sicer pravi, da bo potrebovala še nekaj časa, da si popolnoma opomore, vendar se bo trudila po vseh močeh, da bi se čim prej vrnila k svojim dolžnostim.

Zdravniki pravijo, da se princesa hitro utrudi
Princesini zdravniki so povedali, da si je dovolj opomogla, da se lahko loti vsakdanjih opravil, ne da bi morala kar naprej počivati. Vendar pa dodajajo, da se še vedno hitro utrudi, tako psihično kot tudi fizično, prav tako pa tudi še vedno ne spi dobro.

Na japonski prestol lahko sedejo le moški
Masako se je odpovedala svojemu poklicu diplomatke in se leta 1993 poročila z japonskim prestolonaslednikom Naruhitom. Kraljevski par je dobil tudi otroka, hčerkico Aiko, ki je prejšnji teden dopolnila tri leta. Vendar pa japonski zakon prepoveduje ženskim potomkam dedovati prestol. Ker japonska kraljeva družina nima moškega naslednika že od leta 1965, se javnost vedno bolj nagiba k spreminjanju zakonodaje, po kateri bi ženske končno lahko postale tudi prestolonaslednice. Vendar konservativna struja temu nasprotuje, njihov argument pa je 2.600 let stara tradicija moških prestolonaslednikov.

Zdravstvene težave Masako so postale osrednja tema japonskih medijev po izjavi njenega moža, ki je dejal, da je popolnoma izčrpana zaradi prilagajanja življenju na dvoru.