R. Kelly na sojenje čaka že kar nekaj časa. Foto: Reuters
R. Kelly na sojenje čaka že kar nekaj časa. Foto: Reuters

Glasbenik je spal v svoji zaporniški celici, ko je tja vstopil eden izmed njegovih sojetnikov in ga začel udarjati po glavi. Glede na trenutno znane informacije naj bi imel pri sebi še kemični svinčnik, s katerim je Kellyja želel zabosti, a ga paznikom pred tem uspelo zadržati. "To je jetnik, ki nikoli ne bi smel biti niti blizu gospodu Kellyju," je zapisal njegov odvetnik. "Gre za posameznika, ki je obtožen najnasilnejših zločinov in niti najmanj ne upošteva pravil."

Kot še trdi njegov odvetnik, naj bi bili zaporniki na Kellyja jezni zaradi protestov, ki se večkrat odvijajo pred zaporom v Chicagu. Tam so se namreč že večkrat zbrali njegovi podporniki, ki si želijo, da bi raperja iz zapora izpustili.

R. Kelly že kar nekaj časa čaka, da stopi pred sodnika, po poročanju tujih medijev pa zaradi pandemije covida-19 sojenja še precej časa ni na vidiku. "Zgolj v državi tretjega sveta bi bil nekdo lahko v zaporu brez možnosti sojenja. To, kar se dogaja, je popolnoma neameriško in nezakonito," je zapisal njegov odvetnik Steven Greeenberg. "Če gospodu Kellyju ne morejo zagotoviti sojenja, bi mu morali omogočiti vsaj to, da na obravnavo čaka v manj omejenem okolju."

Čaka ga sojenje zaradi številnih obtožb, povezanih s spolnimi zlorabami

Kelly je znan po uspešnicah, kot sta I Believe I Can Fly in Bump N' Grind, čaka pa ga sojenje zaradi številnih obtožb, povezanih s spolnimi zlorabami, ki segajo tudi dve desetletji v preteklost. Za vse primere, med drugim prijavljene v New Yorku, Illinoisu in Minnesoti, se je izrekel za nedolžnega.

Tožilci iz Brooklyna Kellyja na primer obtožujejo, da je premišljeno in načrtno izbiral mlada dekleta, med katerimi so bile tudi mladoletnice, ki jih je nato osamil, odtujil od prijateljev in družin, nadzoroval njihova življenja in imel z njimi spolne odnose.

V ločenem sodnem procesu je bil Kelly obtožen spolnih odnosov s petimi različnimi mladoletnicami v Chicagu. Nekatera dekleta naj bi med spolnimi odnosi tudi snemal, obtožnica pa ga bremeni še uporabe groženj in podkupovanja žrtev, ki jih je pozneje želel utišati.

Pevec, ki je svetovno slavo dosegel v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, se že leta bojuje z obtožbami o spolnih zlorabah. Na sodišču se je moral zagovarjati že leta 2008, ko so mu sodili zaradi posedovanja otroške pornografije, a ga je sodišče takrat oprostilo.