Kellyanne in George Conway 19. januarja 2017, dan pred inavguracijo Donalda Trumpa, ko sta ga še oba podpirala. Foto: AP
Kellyanne in George Conway 19. januarja 2017, dan pred inavguracijo Donalda Trumpa, ko sta ga še oba podpirala. Foto: AP

Republikanec in pravnik George Conway sprva ni skrival navdušenja nad izvolitvijo Donalda Trumpa za predsednika ZDA, preobrat pa se je zgodil, ko je Trump odpustil direktorja zveznega preiskovalnega urada FBI Jamesa Comeyja, ker ta ni želel prekiniti preiskave ruskega vmešavanja v volitve leta 2016. Za konservativnega pravnika Conwaya je bila to nezaslišano brezobzirna zloraba pooblastil.

Od takrat naprej je Conway kritiziral Trumpa, okrog njega pa so se zbrali podobno razočarani republikanci in ustanovili skupino Lincolnov projekt, ki je s kritikami Trumpa in njemu zvestih republikancev med drugim pomagala izvoliti več demokratskih političnih kandidatov.

Kellyanne Conway pa je bila pred volitvami leta 2016 Trumpova svetovalka, nato vodja kampanje, kasneje pa tudi tiskovna predstavnica. Trumpa je nenehno zagovarjala, zaslovela pa je z izjavo, da so dejstva relativna. "Mi imamo alternativna dejstva," je dejala v enem od intervjujev.

Zakonca Conway se sicer od svojega političnega razkola v javnosti nista pojavljala skupaj. George je še naprej ostro kritiziral Trumpa, Kellyanne pa ga je vztrajno zagovarjala – lani je v svoji knjigi spominov napisala celo, da je moževe napade na Trumpa razumela kot varanje.

Napovedane ločitve se je očitno razveselil tudi Donald Trump, ki je v zapisu na družbenih omrežjih Kellyanne pohvalil zaradi odločitve. Med drugim je zapisal, da bo zdaj "končno svobodna" in da bo "njeno življenje čudovito brez te neprivlačne zgube".

George Conway pa je po navedbah ameriških medijev nekdanjemu predsedniku ZDA nemudoma vrnil z izjavo, da se veseli snidenja z njim v New Yorku naslednji mesec, ko se bo začel sodni proces proti Trumpu zaradi domnevnega posilstva.