Richard Burton in Elizabeth Taylor sta skupaj zaigrala v Kleopatri in pozneje v Kdo se boji Virginie Wolf. Foto: EPA
Richard Burton in Elizabeth Taylor sta skupaj zaigrala v Kleopatri in pozneje v Kdo se boji Virginie Wolf. Foto: EPA
Z ženo Sybill Williams, ki jo je redno varal. Foto: EPA
Njegovim čarom je podlegla tudi Lana Turner. Foto: EPA
Joan Collins naj bi mu rekla 'ne'. Bila je ena redkih. Foto: EPA
Z Liz je bil poročen dvakrat. Foto: EPA

Ko ni igral, sta mu šla najbolje od rok omamljanje z alkoholom in prepiranje z Elizabeth Taylor - tako nekako bi lahko na kratko opisali zasebno življenje igralske legende Richarda Burtona.

Zdaj njegova nova biografija razkriva, da je bil tudi serijski prešuštnik. V povprečju naj bi spal s tremi različnimi ženskami tedensko, in sicer polnih 30 let. V svojih najboljših dneh, med letoma 1947 in 1975, naj bi spal z najmanj eno novo ljubico vsak drug dan, navaja biografija And God Created Burton (In Bog je ustvaril Burtona). Tako je prišel do neverjetnega števila 2.500 žensk, s katerimi je imel spolne odnose.

Prva ljubezen na Oxfordu
Vse se je začelo že davnega leta 1944, ko je Burton še študiral na Oxfordu in z 18 leti izgubil nedolžnost z neko starejšo študentko, ki jo je spoznal v pubu. Po tej iniciaciji je svobodno začel dvoriti ženski študentski populaciji.

Njegova družina je bila tako zaskrbljena zaradi njegove promiskuitetnosti, da ga je z vsemi silami želela oženiti, kar jim nazadnje ni najbolje uspelo. Izbranka je bila Sybil Williams, dekle iz Burtonovega rodnega južnega Walesa, ki jo je spoznal na nekem filmskem snemanju. A le dan po poroki leta 1949 je Richard spoznal 17-letno igralko Claire Bloom, v katero se je zaljubil in ji hitro vzel nedolžnost.

Kot navaja biografija, je njegov libido prekosil celo slavnega ženskarja Warrena Beattyja. A velika razlika je v tem, da je bil Burton poročen in je večino svojih izbrank zapeljal pred nosovi prvih dveh gospa Burton. Ob tem pa mu je uspelo imeti tudi redno zakonsko spolno življenje. Kaj ga je gnalo na vsa ta silna osvajanja in ekshibicije? Biografija navaja, da naj bi do svojih poznih 40 let imel nenasitni spolni apetit. Ni mu bilo treba ljubiti ženske, ki jo je zapeljal, niti si ni želel, da bi ga ona ljubila. Prav tako ni imel nobene želje, da jo obiskuje ali da bi bila izključno njegova.

Pogosto si ni niti zapomnil imen svojih ljubimk, one pa so mu padale v objem kot muhe na med. Številne so 'padle' na njegove zelene oči, njegov glavni adut pa je bil njegov - glas. Ko si je izbral nov plen, je najprej začel recitirati poezijo.
Če to ni uspelo, je prešel na Shakespearja, ki ga je lahko deklamiral vso noč, če je bilo potrebno. V redkih primerih, ko niti to ni uspelo, je zapel. In to pogosto po valižansko. Seveda mu ni škodilo niti to, da je bil izjemno bistroumen.

Flirtanje pred ženo
Ko je bil pod vplivom alkohola, se ni bal ničesar - kar je bilo skoraj vedno. Prav tako ni poznal sramu. Svoj šarm je preizkušal tudi na ženah svojih prijateljev in prijateljicah svojih žena. Frank Ross, ki je produciral nekatere od zgodnejših Burtonovih filmov v Hollywoodu, je dejal, da ga je presenetilo, koliko so ženske spoštovale igralca, tudi ko ni hotel več imeti opravka z njimi.
"Gledal sem ta dekleta, ki so se zdela popolnoma očarane nad njim. Celo ko jim je rekel, da je konec, so se obnašala, kot da so bile blažene, ker so lahko bile z njim," navaja Ross. Če bi bil še živ, bi Burtona danes najverjetneje uvrstili v kategorijo spolnega odvisnika in ga poslali na zdravljenje.
Od Lee do Lane
Ko je leta 1952 prišel v Los Angeles, je kmalu odkril, da ga skoraj vse ženske v mestu gledajo poželjivo. Celo prihod njegove žene Sybil ni zmotil njegovega plejbojevskega življenjskega sloga. Istočasno je ljubimkal z Jean Simmons, s katero je zaigral v filmu The Robe, in s še eno igralko iz istega filma. Njegovim čarom se nista mogli upreti niti Maggie McNamara, s katero je zaigral v Prince of Players, niti igralka Lee Remick.

"Imel je izjemno osebnost, tako da se je vsaka ženska ob njem počutila, kot da je edina na svetu. To je bilo božansko," se je Remickova pozneje spominjala Burtona. V njegovo mrežo se je ujela tudi glamurozna diva Lana Turner, čeprav je on pozneje trdil, da je bila ona tista, ki je zapeljala njega.
Joan Collins (nepozabna Alexis iz Dinastije) je v svoji biografiji zapisala, da ko je sama zavrnila Burtonovo dvorjenje na snemanju filma Sea Wife, se je on pognal v vrsto razmerij z drugimi ženskami, vključno s starejšo temnopolto služkinjo, ki je bila po besedah Collinsove "skoraj brezzoba". Collinsova je v šali rekla Burtonu, da bi najbrž spal še s kačo, če bi imel priložnost, na kar je on odgovoril: "Le, če bi nosila krilo, ljubica."
A zares zaljubljen naj bi bil le v Elizabeth Taylor, a sta bila oba preveč strastna in pretrmasta, da bi ostala skupaj. Drugi njun zakon se je končal po devetih mesecih, vseeno pa ji je on le tri dni pred svojo smrtjo pisal in namigoval na ponovno spravo, ona pa ga je vse do svoje smrti letos označevala za ljubezen svojega življenja.