Caitlyn na podelitvi nagrad revije Glamour. Foto: Reuters
Caitlyn na podelitvi nagrad revije Glamour. Foto: Reuters
rose mcgowan
Rose se je Caitlyn lotila prek družbenih omrežij. Foto: Reuters

Igralka Rose McGowan, ki se je gledalci lahko spomnijo iz priljubljene nanizanke Čarovnice, je zadnja v vrsti številnih, ki so se obregnili ob Caitlyn Jenner. Igralko, ki je že večkrat opozorila na seksizem, ki vlada v Hollywoodu, je tokrat zmotila izjava Jennerjeve, ki je kot najtežji del tega, da je ženska, izpostavila izbiro pravih oblačil.

"Ženska leta? Niti približno."
"Caitlyn Jenner, ne razumeš, kaj pomeni biti ženska," je zapisala McGowanova na družbenih omrežjih. "Hočeš biti ženska, ampak biti ženska je veliko več, kot odločati se o tem, kaj obleči. Smo veliko več kot stereotipi, ki jih na nas lepijo ljudje, kot si ti," je dodala in izpostavila, da so izkušnje večine žensk popolnoma drugačne od izkušenj privilegirane Jennerjeve.

Obregnila se je tudi ob imenovanje Jennerjeve za žensko leta po izbiri revije Glamour: "Ženska leta? Ne, dokler se ne zbudiš in se pridružiš boju. Biti ženska pride z veliko prtljage in težo neenakosti. Ženska leta? Niti približno."

McGowanova je zaradi svojih izjav o Jennerjevi postala tarča številnih, ki so ji očitali transfobijo, vendar jih je igralka zavrnila z besedami: "Rada bi izpostavila, da nisem transfobična, takšne ideje so smešne. To, da si transspolna oseba še ne pomeni, da se te ne sme kritizirati. Biti Caitlyn Jenner zagotovo ni lahko, ampak to je ne odveže odgovornosti za izjave. Živeti kot ženska v naši družbi je težko, treba se je zavedati, da tisti z mikrofonom v roki nagovarjajo številne."

Izkušnje transspolnih oseb popolnoma drugačne od Jennerjeve
Imenovanje Jennerjeve za žensko leta je razburilo tudi Jamesa Smitha, vdovca policistke Moire Smith, ki je umrla 11. septembra pri reševanju ljudi iz WTC-ja. CNN poroča, da je Moira Glamourjeva ženska leta postala mesec dni po svoji smrti, njen mož pa razmišlja, da bi nagrado reviji vrnil.

James, ki je bil prav tako policist, je povedal, da je v svoji karieri delal s številnimi transspolnimi ljudmi: "Poslušal sem zgodbe o psihičnih, fizičnih in spolnih zlorabah, ki so jih bili deležni. Mladi ljudje so zaradi tega, kar so, ostali brez strehe nad glavo. Niso imeli privilegijev družine Kardashian in niso živeli v hiši na obali v Malibuju. V nasprotju z Jennerjevo so bili to ljudje, ki so se bojevali za golo preživetje. Zato menim, da izjave Jennerjeve poenostavljajo izkušnje transspolnih ljudi."