Toma in Katie je oblekel Armani. Foto: AP
Toma in Katie je oblekel Armani. Foto: AP
Katie Holmes nestrpno pogleduje skozi okno gradu Odeschalchi.
Holmesova, sicer rimskokatoličanka, se je pri Tomu navdušila nad scietologijo, zato je tudi ta obred potekal po posebnih pravilih scientologov. Foto: EPA
Množica pred gradom
Oboževalci nestrpno čakajo pred gradom. Foto: EPA
Prihod Andree Bocellija
Slepi pevec je med obredom zapel Ave Mario. Foto: EPA
Poroka TomKat
Mesto ni puščalo nobenega dvoma, čigava poroka je. Foto: Reuters
Tom Cruise
Tom Cruise je prav užival v pozornosti medijev, fotografov in zbrane množice. Foto: Reuters
Victoria Beckham
Kar nekaj z nogometom obsedenih Italijanov je priznalo, da so prišli le zato, da bi videli gospo Beckham. Foto: Reuters
Grad Bracciano
Mar nad gradom preži temna senca? Foto: AFP

Tomov predstavnik za stike z javnostjo Arnold Robinson je tudi uradno potrdil, da sta si mlada zaljubljenca na gradu Odescalchi že izmenjala poročne zaobljube. Poroka je potekala skladno s scientološkim obredom, ki zahteva, da ženin nevesti podari glavnik, lonec in mačko.

Zvezdnika sta na grad Odescalchi pri mestecu Bracciano, 40 kilometrov severno od italijanske prestolnice Rim, prišla ločeno. Slovesnosti, ki poteka v deževnem vremenu, se udeležuje tudi množica zvezdnikov iz sveta zabave, glasbe in športa. Katie je na prizorišče prišla prva s hčerko Suri v naročju.

Veličasten prihod
Čez nekaj časa se je v črnem mercedesovem kombiju pripeljal še 44-letni Cruise. V grad je prispelo še več avtomobilov z zagrnjenimi stekli, zato opazovalci ne morejo potrditi, katere znane osebnosti so prispele na slovesnost. Sta pa bila med prvimi Andrea Bocelli, ki naj bi na poroki zapel Ave Mario, in Roberta Armani, nečakinja Giorgia Armanija.

Na poročno slovesnost, ki poteka v scientološkem duhu, je bilo povabljenih kar 150 zvezdnikov, zato grad Odescalchi že od zgodnjih jutranjih ur oblegajo novinarji in fotografi, ki jih je veliko več kot na poroko povabljenih srečnežev.

Visoki zidovi, barikade in množica oboževalcev
Na glavnem trgu Piazza Mazzini v Braccianu se je zbrala množica oboževalcev zvezdnika akcijskih filmov in njegove mlade neveste, ki so prišli v upanju, da bodo vsaj za trenutek ugledali postavnega Toma, prelepo Katie ali pa katerega izmed dveh otrok iz Tomovega zakona z Nicole Kidman.

Očitno so organizatorji poroke pričakovali, da bo poroka privabila številne radovedneže (ocenjujejo, da jih je okoli 30.000), zato so precej daleč stran postavili barikade, da se ne bi slučajno zgodilo kaj nepričakovanega. Ob tem je še treba omeniti, da je romantični grad iz 15. stoletja že sam po sebi zavarovan z 10 metrov visokim obrambnim zidom.

Le kje se je zadržal John?
V Italijo je že pred dnevi prispelo veliko slavnih povabljencev: Victoria Beckham, J. Lo. in njen Marc, režiser J. J. Abrams, Tomova in Katiejina dobra prijatelja Jada Pinkett in Will Smith ter Brooke Shields, s katero se je Tom pred časom grdo sporekel, a sta zdaj očitno spet prijatelja.

Opazovalce velikega dogodka zanima le to, zakaj se v Rimu še ni pojavil Tomov scientološki kolega John Travolta.

Dovolite jima, da uživata!
Sicer pa Tom in Katie svojo poroko praznujeta že več dni. Včeraj zvečer sta pripravila tudi poročno generalko oz. predporočno večerjo, ki so se je udeležili le dobri prijatelji zvezdniškega para. Edini, ki se je bil pripravljen pogovarjati z novinarji, je bil Will Smith: "Tole je za njiju najlepše obdobje v življenju. Upam samo, da jima bodo ljudje pustili toliko prostora, da bosta lahko v njem tudi uživala." Najbrž ni treba posebej poudariti, da je s tem zaprosil novinarje, naj mladoporočencema pustijo uživati v prvih trenutkih skupnega življenja.

Darilo tudi od Nicole in Penelope
Revija People je poročala, da je Cruisova nekdanja žena Nicole Kidman, ki se je tudi sama letos ponovno zaobljubila, paru poslala poročno darilo in jima zaželela "veliko sreče v skupnem življenju". Izjavila pa naj bi tudi, da je mala Suri "naravnost ljubka".

Še en nekdanji Cruisov plamen, igralka Penelope Cruz, ki se poroke sicer ni udeležila, pa naj bi v apartma mladoporočencev naročila poslati 120 rdečih vrtnic.

Tom in Katie sta za vse svate dala na brisače izvesti njihove začetnice.

Razsvetljeni Bracciano
Ko je sonce izačelo zahajati, so ob poti do gradu in na okenskih policah prižgali sveče v lončenih loncih. Možje v smokingih in ženske z vlečkami svojih dolgih oblek so se v procesiji odpravili po strmi grajski poti. Varnost je bila poostrena: carabinieri so stražili grajske zidove, vozila pa so bila v središču Bracciana strogo prepovedana.

Poroka v Armanijevem slogu
7-mesečna dojenčica Suri je prisostvovala poroki oblečena v belo in trdno v rokah svoje matere. Pri obredu nista manjkala niti Cruisova posvojenca iz zakona z Nicole Kidman, Isabella in Connor, Tomova poročna priča je bil njegov najboljši prijatelj David Miscavige, Katiena družica pa njena sestra Nancy Blaylock. V zakon jo je oddal oče Martin, nevesta pa je ob Armanijevi obleki barve slonove kosti nosila bel Armanijev šopek rož, med katerimi so bile tudi kale. Cruisa je Armani oblekel v mornarsko modro ročno izdelano svileno obleko in svileno francosko kravato, narejeno iz istega blaga barve kin kot obleka Holmesove.

Poročna dvorana: hlev
Igralca sta si poročne obljube izmenjala v nekdanjem hlevu, preprosto okrašenem z belim cvetjem. Armani je za tiskovno agencijo povedal, da je bila poroka zlasti za Američane nekaj posebnega, saj kaj takšnega nimajo doma in sanjajo o poroki v tem slogu. Dodal je še, da se je 20-minutni poročni obred končal z "neskončnim pljubom", ki je iz nekaterih gostov izzval klice "stop, stop".

Petnadstropna torta
Holmesova je Cruisu za poročno darilo, ki ga je kupila prejšnji teden v Los Angelesu, podarila ročno uro Vacheron Constantin s preprosto gravuro "Ljubim te". Italijanski pevec Andrea Bocelli je paru serenadiral na poročnem sprejemu, na katerem sta nevesta in ženin razrezala petnadstropno poročno torto iz bele čokolade. Kasneje je megleno nebo nad gradom razsvetlil ognjemet.

Zakleti grad
Izbira gradu Odescalchi kot poročno prizorišče je bila sicer ... pogumna. V grajskem poslopju naj bi namreč strašil duh vojvode De Medicijeve. Dvorec je bil zgrajen v poznem 15. stoletju za aristokratsko družino Orsini, prvič pa je zaslovel leta 1949, ko sta si ga za zvezdniško poročno slavje izbrala igralca Tyrone Power in Linda Christian. Par se je ločil sedem let kasneje. Enaka usoda je doletela tudi ameriškega režiserja Martina Scorseseja in igralko Isabello Rossellini, ki sta si na gradu obljubila večno zvestobo leta 1979. Le koliko časa bo zdržal zakonT omKat?