Scarlett je zaprisežena demokratka, ki ne živi v hollywoodskih oblakih, ampak z nogami trdno na tleh. Foto: EPA
Scarlett je zaprisežena demokratka, ki ne živi v hollywoodskih oblakih, ampak z nogami trdno na tleh. Foto: EPA
Diana Ross
Tudi Diana Ross se je odzvala povabilu na nastop na sever Evrope. Foto: EPA

Lepotica, ki je zaslovela že kot najstnica, ko se je leta 1998 pojavila v filmu Šepetati konjem, je bila ob igralski legendi Michaelu Cainu v Oslu gostiteljica koncerta, prirejenega v čast finskemu diplomatu Marttiju Ahtisaariju, letošnjemu Nobelovemu nagrajencu za mir.

Pozna in spoštuje delo finskega diplomata
24-letna plavolaska, ki je med ameriško predvolilno kampanjo glasno podpirala demokrata Baracka Obamo, je Ahtisaarija pohvalila za njegova dejanja: "To je človek, ki se je v zadnjih 30 letih zavzemal za mir kar na treh celinah." Poleg tega je poudarila, da so miroljubno posredovanje in pogovori edina možnost reševanja konfliktov, ne pa vojna. "Politike se ne sme voditi tako, kot so jo ZDA v zadnjih dveh predsedniških mandatih, to je po načelu 'brez ugovorov'."

Koncert, ki ga je prenašalo več kot sto držav, je po njenem mnenju priložnost, da se ljudem približa dosežke zaslužnih intelektualcev, Nobelovih nagrajencev.

Glasbeniki z vseh koncev sveta
Glavna glasbena zvezda četrtkovega večera v Oslu je bila ameriška pevka Diana Ross, poleg nje pa so nastopili še kanadska pevka Leslie Feist, ameriški pevec kantriglasbe Dierks Bentley, mehiška pevka Julieta Venegas in zvezdnik iz Nigerije Seun Kuti.

Scarlettin sovoditelj, 75-letni dvakratni oskarjevec Caine, pa se je na odru spomnil svojih vojnih izkušenj kot odraščajoči otrok v Londonu med drugo svetovno vojno in kot vojak v korejski vojni.

"Najin zakon je čudovit"
Poleg tega, da je Scarlett politično dejavna in ji ni vseeno za dogajanje po svetu, je tudi še vedno do ušes zaljubljena v igralca Ryana Reynoldsa, s katerim sta se septembra na hitro poročila v Vancouvru. V pogovoru za britanski Cosmopolitan je lepotica, ki je po navadi glede zasebnosti precej zadržana, dejala: "Zakonsko življenje je čudovito. Poroka za vsakega človeka predstavlja velik mejnik, nekaj mesecev pred tem dogodkom sva letala sem in tja kot ponorela. A najpomembneje je, da sva z Ryanom zaljubljena in uživava v razvijanju najinega odnosa. Čutim, da gresta tako kariera kot moje življenje v pravo smer."

Scarlett se je povsem raznežila: "Najbolj romantična ljubezen se mi zdi, ko vidim par, ki je skupaj že 50 let, a se še vedno razveselita drug drugega, ko prideta domov. Zavedam se, da so taki primeri redki, a obstajajo. To želim doživeti tudi jaz z Ryanom."

A. P.