Čeprav 34-letna športnica že vrsto let kraljuje na teniških igriščih, se zunaj njih spopada z nedosegljivimi lepotnimi ideali. Foto: Reuters
Čeprav 34-letna športnica že vrsto let kraljuje na teniških igriščih, se zunaj njih spopada z nedosegljivimi lepotnimi ideali. Foto: Reuters

Kot je razkrila najbolje plačana ženska športnica na svetu, se je vrsto let spopadala s slabo samopodobo, saj se dolgo ni mogla sprijazniti z oblinami, ki ne ustrezajo "tipični teniški postavi". K slabi samopodobi so zagotovo pripomogli tudi seksistični izpadi, v katerih so ji očitali, da je grajena kot moški, predsednik ruske teniške zveze Šamil Tarpišev pa je Sereno in njeno sestro Venus celo označil za "brata Williams".

"Ne ustrezam idealom"
"Ko sem bila mlajša, se v svojem telesu nisem počutila udobno. Večina atletinj ima popolnoma drugačno postavo kot jaz, saj temu idealu ne ustrezam," je po poročanju CNN-a pred premiero svojega dokumentarca Serena v New Yorku povedala Williamsova.

Williamsova je priznala, da je trajalo leta, da je sprejela svoje telo, še dlje časa je potrebovala, da se ne ukvarja več z mnenji drugih: "Ne oziram se na to, kaj o meni govorijo drugi ljudje, moram se imeti rada, ker sem le tako lahko uspešna."

Pokrovitelji nagrajujejo privlačnejše športnice
Pred kratkim je o pritiskih na športnice spregovoril tudi nekdanji vrhunski košarkar v Ligi NBA, zdaj pa kolumnist, Kareem Abdul-Jabbar, ki trdi, da so športnice močno izpostavljene pritisku javnosti, ki od njih zahteva veliko ženstvenosti. Opozoril je tudi, da je tenis močno podvržen lepotnim idealom, saj igralke poleg kariere na igriščih veliko vlagajo tudi v svojo marketinško podobo. Pokrovitelji namreč ne nagradijo najboljših atletov, ampak tiste, "ki najbolje predstavljajo lepotne ideale zahodnega sveta".

S podobno težavo se je v preteklosti srečala tudi Martina Navratilova, ki se je po razkritju svoje spolne usmerjenosti spopadala z omalovaževanjem nekaterih pokroviteljev.