Pevka se je po pisanju hrvaškega Indexa po sobotnem koncertu na Ptuju odpravila v Beograd, kjer bi morala nastopiti na zasebni rojstnodnevni zabavi. Tja ni nikoli prispela, saj jo je srbska policija na meji zadrževala štiri ure.

Med zaslišanjem so jo po navedbah hrvaškega Jutarnjega lista spraševali glede različnih političnih tem, med drugim tudi to, zakaj je na družbenih omrežjih ob fotografiji s protestov proti pridobivanju litija v Srbiji napisala, da ima rada takšno Srbijo. Po zaslišanju in po tem, ko so ji preiskali avto, so ji odobrili vstop v državo, a se je odločila za vrnitev na Hrvaško.

Kot piše Index, je Severina dvignila prah v Srbiji tudi s posnetkom, ki se je razširil po TikToku in na katerem trdi, da so Srbi izvedli genocid v Srebrenici, ampak da tega ne priznavajo in da bi morali plačati odškodnino. Poleg tega je Severina srbske medije imenovala za režimske.

Oglasila se je tudi pevka, piše Večernji list. Potrdila je incident. Dojela je, da stvar postaja resna, ko so ji povedali, da čakajo na prihod policijskih inšpektorjev iz Beograda. Sledil je podroben pregled avtomobila. "Obravnavali so nas kot nekakšne kriminalce. Češ da so iskali orožje. Jaz in orožje – seveda." Niso našli ničesar, je povedala pevka, in začelo se je zasliševanje. "Med zaslišanjem so me začeli spraševati, kaj si mislim o Srebrenici, operaciji Nevihta, zakaj sem podprla demonstracije proti rudarjenju litija in pri tem napisala, da je to Srbija, ki jo ljubim. Dotaknili so se tudi Jasenovca, prišli pa so tudi do Tuđmana (nekdanji hrvaški predsednik, op. a.)."

"Ko so me začeli spraševati, kaj mislim o posiljenih ženskah in o Srbih, izgnanih iz Hrvaške, sem dejala, da je vsaka žrtev težka, a da prekinjam to predstavo in da ne bom več odgovarjala na njihova vprašanja ter da naj mi vrnejo dokumente," je še zapisala Vučković.

Pri tem je dodala, da jim je dejala tudi, da ne bo nikoli več prišla v Srbijo, dokler bo na čelu države "tisti diktator", pri čemer je mislila na predsednika Aleksandra Vučića.

Srbski časopis Blic, ki se sklicuje na neimenovane vire, medtem piše, da je srbska policija v primeru Severine Vučković izvedla redni postopek tako kot pri vseh drugih, za katere srbski državni organi ocenijo, da so dajali sporne izjave v medijih.

To je pozneje potrdil tudi srbski notranji minister Ivica Dačić, ki je po poročanju srbske tiskovne agencije Beta najavil "ukinitev" popisov ljudi, "ko gre za vprašanje verbalnega delikta", saj da to ne predstavlja kršitev zakonodaje.

Blic še navaja, da ne gre za prvo znano osebo iz regije, ki so jo zadrževali na meji. Na začetku leta so tako na primer zadržali bosansko-hercegovsko pevko Selmo Bajrami, po rodu s Kosova, ter ji prepovedali vstop v državo, potem ko je na enem od svojih nastopov z rokami pokazala simbol dvoglavega orla. Velik del srbske javnosti prikazovanje dvoglavega orla z rokami razume kot simbol velike Albanije in provokacijo.