Prejela je nagrado za svojo dobrodelnost. Foto: Reuters
Prejela je nagrado za svojo dobrodelnost. Foto: Reuters
Angelina Jolie
Po nagrado je noseča igralka poslala svojega predstavnika. Foto: EPA
Roger Federer v družbi Shakire
Nagrajenka v družbi novopečenega ambasadorja dobre volje. Foto: Reuters

Na slovesni podelitvi, ki je potekala v okviru dobrodelne organizacije Women Together na sedežu OZN-a v New Yorku, so se dotaknili predvsem uspešnega kreditiranja posla milijonom žensk, ki imajo ideje, a jih zaradi revščine niso sposobne same uresničiti.

"Ne pozabimo, da bo v času, ko bomo nocoj odšli domov, samo v Latinski Ameriki umrlo 960 otrok," je ob sprejemu nagrade za ustanovitev dobrodelne fundacije v rodni Kolumbiji opozorila Shakira in dodala, da je potrebno izkoristiti, da smo del generacije, ki ima toliko idej in tehnoloških možnosti, ki jih naši starši niso nikoli imeli, zato je naša obveznost, da svet naredimo boljši.

Vseh ni bilo
Med zbrano množico je bilo sicer čutiti tudi nekaj razočaranja, saj se nekateri nagrajenci podelitve nagrad niso udeležili osebno in so ponje poslali le predstavnike. Čakajoči so tako med drugim zastonj čakali na filmsko igralko Angelino Jolie, jordansko kraljico Ranio in ameriško senatorko Hillary Clinton.

Po nagrade pa so osebno prišli Ela Bhatt, ustanoviteljica banke SEWA v Indiji, ki je odobrila posojila za 800.000 žensk, nekdanja predsednica španskega Rdečega križa Cristina Macaya, brazilska pisateljica Nelida Pinon in Španec Consuelo Ciscar, promotor kulturnih in umetniških programov v Valencii. Med nagrajenci je bil tudi češki supermodel Karolina Kurkova, in sicer za njeno dobrodelnost v organizacijah kot sta The Beautiful Life Fund in Free Arts.

Med organizacijami sta nagrade prejeli washingtonska neprofitna ustanova, Finca International, ki se ukvarja s promocijo mikrofinanciranja in španska Porcelanosa Group, eden vodilnih svetovnih proizvajalcev opečnatih strešnih kritin, kopalnic in kuhinj.

Sledila je modna revija
Dogodku, ki se ga je udeležilo več kot 400 oboževalcev in modnih navdušencev, je sledila še posebna modna revija. Sponzorirala ga je neprofitna organizacija Women Together, ki se trenutno osredotoča predvsem na zagotavljanje posojil ženskam z nižjimi prihodki in jim tako omogočajo, da sploh lahko prozvajajajo oblačila. Na reviji so predstavili kreacije žensk iz Kolumbije, Paname, Indije, Urugvaja, Bangladeša, Mehike, Maroka, Peruja, Salvadorja in Brazilije.

Ambasador Federer
Ob tej priložnosti so za ambasadorja dobre volje pri Unicef-u imenovali švicarskega teniškega asa Rogerja Federerja.