Sharon Stone. Foto: AP
Sharon Stone. Foto: AP

64-letna Stone se je odzvala na intervju revije People, v katerem je Peta Murgatroyd, plesalka na ameriški različici Plešemo z zvezdami, spregovorila o splavu.

"Ženske nimamo foruma, kjer bi lahko razpravljale o globini te izgube. Devet otrok sem izgubila na ta način," je zapisala zvezda Prvinskega nagona.

 Sharon je bila z novinarjem Philom Bronsteinom poročena med letoma 1998 in 2003. V tem času je imela več splavov. Foto: EPA
Sharon je bila z novinarjem Philom Bronsteinom poročena med letoma 1998 in 2003. V tem času je imela več splavov. Foto: EPA

"Ni lahek zalogaj, ne fizično ne psihično, pa vseeno nam družba nalaga, da je to nekaj, kar moramo nositi same in na skrivaj, z nekakšnim občutkom poraza. Namesto da bi bile deležne prepotrebnega sočutja in empatije in celjenja ran, kar potrebujemo."

"Žensko zdravje in dobro počutje, prepuščeno obravnavi moške ideologije, je postalo v najboljšem primeru površinsko, ignorantsko v bistvu, ter močno zatiralsko.”

Žalostna zgodba kot uteha

Ruth Bender Atik, direktorica britanske Zveze za spontane splave (Miscarriage Association), je izjave Sharon Stone pohvalila in dejala, da je treba veliko poguma, da ženske, še posebej tiste, ki so javne osebnosti, spregovorijo o svojih splavih.

Ampak, kot poudarja, je to lahko za mnoge "darilo", saj se počutijo manj osamljene in lažje spregovorijo o svojih izkušnjah.

“Ko nekdo, ki je tako javno izpostavljen, govori o svojih izkušnjah, izkušnje Sharon Stone pa so bile še posebej težke, je to lahko na neki žalosten način darilo in uteha za nekoga, ki prestaja kaj podobnega,” je povedala za Guardian.

"In čeprav ima vsak posameznik različne izkušnje s splavom, vedno obstajajo določene skupne točke. Ko nekdo drug spregovori o tem, vam to da občutek, da niste sami. In pri splavu pogosto dobimo občutek zelo, zelo osamljene izkušnje.”

Zgodbe zvezdnic pomagajo

Sharon Stone z dvema o treh posvojenih sinov. Foto: AP
Sharon Stone z dvema o treh posvojenih sinov. Foto: AP

Stroka ocenjuje, da se nekje med 25 in 30 odstotki vseh nosečnosti konča s spontanim splavom.

In čeprav govor o splavu postaja manjši tabu, kot je bil, tudi z zvezdnicami, kot sta Sharon Stone in Chrissy Teigen, ki delijo svoje izkušnje, še vedno ostaja težka tema za mnoge.

Ruth Bender Atik pravi, da je eden od razlogov za to ta, da so ženske, ko povedo svojo zgodbo, deležne neprimernih odzivov in poskusov minimaliziranja pomena izgube.

Ko so pri Zvezi za splave vprašali ženske, kaj si želijo slišati, je bil soglasen odgovor: “Žal mi je za tvojo izgubo."

Česa pa si zagotovo ne želijo slišati? "Vsak stavek, ki se začne z 'Vsaj ...'," pravi Bender Atik. "Tega se absolutno izogibajte."

Stonova je v preteklosti že spregovorila o tem, da je imela splave zaradi avtoimunskega obolenja, in sicer v zakonu z novinarjem Philom Bronsteinom med letoma 1998 in 2003.

Pozneje je posvojila tri dečke, danes 22-letnega Roana, 17-letnega Lairda in 16-letnega Quinna.