Če se mu bo uspelo upreti mamilom, rocker načrtuje poletno poroko s Kate Moss. Foto: EPA
Če se mu bo uspelo upreti mamilom, rocker načrtuje poletno poroko s Kate Moss. Foto: EPA
Pete Doherty: Bloodworks
Doherty ni le nadarjen glasbenik, pesnik in pisec. Prejšnji mesec so v Londonu odprli njegovo razstavo Bloodworks - gre za umetniške slike, ki jih je ustvaril tudi z lastno krvjo. Foto: EPA
Kate Moss in Pete Doherty
Pete Doherty: Bloodworks
Pete svoje odvisnosti le nima pod nadzorom, kar je vidno tudi iz njegovih kasnejših zapisov. Foto: EPA

Težavni pevec ponuja vpogled v svoje burno razmerje s supermanekenko v knjigi The Books of Albion: The Collected Writings of Peter Doherty. V izvlečku iz knjige, ki ga je objavil britanski časopis The Times, Doherty med drugim piše, da se namerava s Kate poročiti še letos poleti, če bo zdržal "brez heroina in igel".

V zapisih so podrobno opisani tudi prepiri med zvezdniškim parom, ki so v glavnem povezani z Dohertyjevo odvisnostjo od heroina in cracka: V dnevnikih je objavljen tudi zapis Mossove, v katerem Dohertyju piše: "Dotaknil si se mojega srca in duše. Zaradi tebe sem srečna, sladki moj."

Knjiga je pripoved o frontmanu Babyshamblesov in nekdanjem pevcu Libertinesov, njegovi vstaji od mladega glasbenika leta 1999 pa do osovražene figure iz tabloidov leta 2007. Na 320 straneh so objavljeni zapisi iz njegovega dnevnika, pa tudi obrazci policijskih aretacij, recepti za zdravila, fotografije Dohertyja in Mossove ter risbe - nekatere so menda poškropljene s krvjo.

Razmerje s Kate daleč od idealnega
Knjigo s trdimi platnicami je Doherty posvetil svoji "resnični ljubezni", a knjiga razkriva, da je njegovo ljubezensko razmerje z Mossovo daleč od idiličnega.

Kmalu po tem, ko je spoznal zvezdnico modnih brvi, je Pete v svoj dnevnik zapisal: "Izjemna je, ko pleše in vrti ramena v svoji oblekici tako narobe je vem a če me ljubi bom kričal od sreče." (Na ločila nismo pozabili, Pete jih pač ni uporabil, op. p.).

V odlomku, ki je bil napisan v začetku letošnjega leta, pa je slika že manj rožnata zaradi težav, ki jima jih povzroča Dohertyjeva odvisnost od mamil, Mossova pa je "nekako besna", ker se Pete zateka v vrtno lopo v njeni podeželski hiši. Doherty, ki je užival v samoti lope, piše: "Razmišljal sem o tem, da bi bil samski." Pesniško nadaljuje: "Nora ta misel, srce me boli in plava in zelo pogrešam Kate čeprav verjamem da je najino razmerje nevzdržna in nemogoča katastrofa."

28-letni Doherty dodaja, da se je znašel v situaciji, ko je bil "nesposoben utemeljiti vso bolečino in splošno disfunkcijo večine razmerja" in da se je razmerje končalo. A že nekaj strani kasneje Doherty piše o poroki: "V vsem tem času sva si (bila) tako blizu in brez heorina in igel se bova poleti poročila in postala desetkrat srečnejša kot katerikoli odvisnik od heroina ... Hura!"
Od naivnega glasbenika do razvpitega odvisnika
V knjigi je zelo opazna sprememba tona in sloga od prejšnjih, lično napisanih zapisov, ko je Pete upal, da bo ustvaril "skupino, ki jo bo ljudem žal spregledati, in jo bodo morali oboževati" do zgodb o mamilih: "Priznam, da se zadevam, a mamila uporabljam res izjemno zmerno in nadzorovano. Kaj hočem reči? Kate tega ne bo tolerirala ... Ne krivim je, poleg tega pa noben od naju drugemu ne zaupa popolnoma, čeprav ljubim njo in nobene druge in prepirčki prihajajo med čarobno srečnimi časi," piše glasbenik.

A kmalu v trenutku razmišljanja o sebi Doherty namigne, da svoje odvisnosti le nima pod nadzorom: "Takšno prelivanje krvi ni moja želja, kot tudi ne umazanija in prazno postopanje, ki sestavljata večino mojega življenja."

A. K.