(Še vedno) oblečena Janet in Justin med nastopom na Superbowlu. Foto: EPA
(Še vedno) oblečena Janet in Justin med nastopom na Superbowlu. Foto: EPA
Janet Jackson in Justin Timberlake

Ameriško prizivno sodišče je zavrglo plačilo kazni proti televizijski mreži CBS. Ameriška Komisija za zvezne komunikacije (FCC) je CBS-u naložila plačilo 550.000 dolarjev kazni zaradi "oblačilne motnje", ki se je zgodila na Superbowlu leta 2004. Sodišče je ugotovilo, da je komisija delovala "samovoljno in pristransko", in je kazen zato razveljavilo.

Znameniti nastop na Superbowlu
Da vas spomnimo - velika afera se je zgodila februarja leta 2004, ko sta med polčasoma v ZDA izredno priljubljenega Superbowla v duetu nastopila že omenjena Janet in Justin. Temnopolta pevka je bila oblečena v tesno usnjeno obleko, med nastopom, ki si ga je ogledalo več kot 90 milijonov ljudi, med njimi veliko otrok, pa jo je Justin zgrabil in ob prepevanju besedila "gonna have you naked by the end of this song" ("do konca pesmi te bom imel slečeno") odtrgal del obleke. Ob tem se je prikazala njena gola desna dojka, bradavico pa je pokrivala le srebrna zvezda.

Val pritožb
Izbruhnil je pravi škandal, večina se je zgražala nad dejanjem, češ da zvezdniki "onesnažujejo" odraščanje otrok. Na CBS je prispelo kar 542.000 pritožb gledalcev. Tako televizijska mreža CBS, producenti iz MTV-ja in Timberlake, ki je incident poimenoval "oblačilna motnja", so se javno opravičili, Janet pa je celotno stvar označila za "nesrečo".

Najvišja kazen v zgodovini
Takratna kazen je bila najvišja v zgodovini proti kateri koli televizijski postaji oziroma mreži. FCC je oglobil vsako postajo v lasti CBS-a posebej, vsako z najvišjo določeno kaznijo za nedostojnost - ta znaša 27.500 dolarjev (17.405 evrov), kar je na koncu zneslo 550.000 dolarjev. CBS se je na odločitev pritožil in zdaj mu je končno uspelo - sodniki so razsodili, da televizijska mreža ne nosi neposredne odgovornosti za škandal.