Sting je s soprogo Trudie Styler toskansko graščino z vinogradom kupil leta 1997, potem ko jima je lastnik posesti Il Palagio, vojvoda Simone Vincenzo Velluti Zati di San Clemente postregel s kozarcem izjemnega vina – domnevno svojega.

Vino je bilo tako izvrstno, da sta slavna zakonca posest nemudoma kupila, a sta pozneje odkrila, da vino sploh ni chianti s kupljene posesti, ampak barolo iz Piemonta, popolnoma druge italijanske pokrajine.

"Vojvoda me je vprašal, ali si želim poskusiti vino, pridelano na posesti, in sem rekel, da. Bilo je izjemno vino, in prav to me je prepričalo, da kupim tudi vinograd," je povedal britanski pevec za Corriere della Sera.

"A ko sva postregla vino s posesti našim gostom, sem opazil, kako eden od njih zliva vino v gredice z rožami. Takrat sva se odločila, da se maščujeva in pokaževa, da je mogoče pridelati izjemno vino tudi iz vinogradov v Palagiu. Najina celotna toskanska pustolovščina v resnici sloni na tem, da se dokaževa, dokaževa, kaj zmore posest.”

Trudie Styler in Sting na degustaciji svojega vina na vinskem sejmu Pro Wein v Nemčiji leta 2017. Foto: EPA
Trudie Styler in Sting na degustaciji svojega vina na vinskem sejmu Pro Wein v Nemčiji leta 2017. Foto: EPA

Sin vojvode ogorčen: Sting laže in natolcuje

Par je na posesti, kjer napolnijo okoli 150.000 steklenic letno, odprl tudi vinski bar in picerijo.
A razjarjena družina pokojnega vojvode trdi, da so Stingove trditve popolne laži, vojvodov sin Simone San Clemente mlajši pa je zdaj v odprtem pismu za Corriere della Sera Stinga obtožil "lažnivega, strupenega natolcevanja".

Simone di San Clemente naj bi s pomočjo ukane prodal barolo za chianti s svoje posesti. Poleg tega, da mednarodno izkušeni gospod, kot je Sting, ne bi smel zamenjati barola s chiantijem, nebbiola pa s sangiovesejem, ne bi moglo nič biti bolj tuje značaju, vedenju in duhu mojega očeta kot to, da bi ravnal kot neki goljufivi mešetar."

"Moj oče je živel do leta 2012, tako da je imel Sting dovolj časa, da bi se mu osebno potožil, če bi kaj sumil, a je dobro vedel, kako absurdna je ta njegova obtožba, ki bi se mu vrnila kot bumerang. Namesto tega se je odločil, da potuhnjeno obtoži človeka nepoštenosti po njegovi smrti," je nadaljeval San Clemente mlajši.

Ogorčen tudi nad "lasvegaško" prenovo

Potem se je znesel še nad Stingovo prenovo posesti, ki vključuje dozidavo velikega bazena v slogu Las Vegasa, telovadnice in studia za jogo: “Prav obupno je, ko primerjate stari Palagio s tem, ki si ga je zamislil Sting. Palagio danes spominja na letovišče v slogu Palm Beacha.”

"Prefinjen okus, za katerega Sting trdi, da si ga je pridobil v teh letih, se ne odraža v njegovih besedah. Ravno nasprotno. Na svojih vinskih etiketah si celo drzne uporabljati naš družinski grb. A kljub temu se ta baje uglajeni mož odloči, da bo javno žalil mojega očeta. Se ne boji, da bo karma, katere koncept tako ceni, udarila nazaj?"

"Ko se zjutraj zbudi, si res ne more domisliti česa bolj razsvetljenega? Ali mu gre zgolj za prodajo vina in pice, ker, navsezadnje, mu nikdar ne bo dovolj denarja. Konec koncev, cilj intervjuja, ki ga je dal Sting za Corriere, je bila promocija lastnega vina in pice z najbolj neokusno tržno strategijo. Mislim, da g. Gordon Matthew Thomas Sumner [Sting] dolguje meni in moji družini opravičilo,” je sklenil pismo Clemente mlajši.

"Zaušnica" pokojnemu vojvodi

Stingove trditve so razburile tudi prijatelje pokojnega vojvode. “Komercializacija Palagia je obžalovanja vredna," je dejal humanistični filozof Edgar Morin.

“Kakšna zaušnica našemu Simoneju, ta prigoda s kozarcem barola, za katerega Sting trdi, da mu je bil ponujen namesto chiantija. Prav dobro vemo, kako odličen je bil chianti iz Palagia. Sting, ki sprva o vinu ni vedel ničesar, se je zmotil ali pa si je zgodbico zdaj izmislil."

Neki drugi družinski prijatelj pa: “Celo otrok pozna razliko med barolom in chiantijem. In noben Toskanec, še najmanj pa Simone, si ne bi drznil uporabiti tako cenenega in absurdnega trika."

Pokojni Simone San Clemente je v toskanskih krogih slovel po svojem gostoljubju in skoraj preroški okoljski ozaveščenosti. Kot eden od ustanoviteljev nacionalne zveze za kmetijstvo in turizem leta 1965 je pomagal soustvariti sistem, ki je kmetom in njihovim družinam omogočil preživetje na podeželskih območjih Italije.

In kot Stingu očitajo svojci in prijatelji vojvode, je več kot očitno, da se mednarodni zvezdnik ne zaveda "resnične" zgodovine Palagia. "Ne le, da je izrekel komično trditev, da je on pripeljal elektriko v to edinstveno graščino, trdi tudi, da je bil on tisti, ki je pripeljal civilizacijo sem," je ogorčen eden od Clementejevih prijateljev.

"Nobenega izgovora ni za Stingove neumestne izjave, s katerimi je oskrunil spomin prejšnjega lastnika. Ta toskanski posvojenec, kot toliko njegovih rojakov, ki kupijo tu posesti, pa se niti italijansko ne potrudijo naučiti, sebe predstavlja kot nekega rešitelja toskanskega podeželja. Da lahko počne to, briše celotno zgodovino, 500 let podeželske upornosti, na katero je bil Simone tako ponosen."