Manekenka je na sodišče prišla v spremstvu družine, varnostnikov in falange odvetnikov. Foto: Reuters
Manekenka je na sodišče prišla v spremstvu družine, varnostnikov in falange odvetnikov. Foto: Reuters

35-letnica in njena mati Zippi sta priznali, da sta se izognili plačilu davka od dobička v vrednosti skoraj desetih milijonov ameriških dolarjev.

Podpisali sta dogovor s tožilstvom, ki lepotici odreja devet mesecev opravljanja družbenokoristnega dela, njena mati, ki je bila tudi njena agentka, pa bo morala za 16 mesecev v zapor. Državi morata vrniti vse manjkajoče milijone, poleg tega pa plačati še 1,5 milijona dolarjev globe.

"Bivala" povsod, le v Izraelu ne

V središču primera je bilo manekenkino prebivališče v zadnjem desetletju, ko je potovala po svetu in sodelovala v številnih oglaševalskih kampanjah, krasila naslovnico slovite revije Sports Illustrated in imela dolgoletno razmerje s hollywoodskim igralcem Leonardom DiCapriem.

Z masko na sodišče. Foto: Reuters
Z masko na sodišče. Foto: Reuters

Izraelska zakonodaja namreč določa status bivališča predvsem glede na to, ali oseba v Izraelu živi večino koledarskega leta. Rafaeli je trdila, da v njenem primeru ni tako, zato ni prijavila dohodkov, ki jih je zaslužila po svetu. Tako je med letoma 2009 in 2012 zaslužila dobrih sedem milijonov, vendar je trdila, da prebiva v tujini, zato zaslužka ni prijavila izraelskim finančnim oblastem.

Toda tožilstvo se ni strinjalo, obtožili so jo podajanja napačnih davčnih informacij, strinjalo pa se je tudi sodišče, ki je med drugim odločilo, da njeno razmerje z DiCapriem ni predstavljalo "družinske skupnosti", zato za ta čas ne more uveljavljati ameriškega bivališča.

Materi pa očitajo, da je za hčerko podpisovala pogodbe pod imeni drugih družinskih članov, da bi prikrila hčerkino dejansko stanje.